Rosenburg - Schiltern

Adventi utazás egy új irodával: 

Rosenburg várkastély & Kittenberger Élménykert
Adventi pompa, vásárok és solymászbemutató



A hivatalos leírás:

Első állomásunkon Rosenburg reneszánsz várkastélyában helyi vezető kíséretében ismerkedünk meg a mesébe illő kastély termeivel és történetével. A gondos műemléki helyreállításnak köszönhetően az épület ma is eredeti formájában látható.

Ausztria egyik legszebb romantikus vára egy sziklaszirten emelkedik. Egyedülálló az egykor lovagi tornáknak helyet adó, fedett árkádsor által határolt hatalmas udvara. A termekben érdekesség, hogy kiemelten jó állapotban láthatóak az eredeti padlóburkolatok, sok helyen a fal- és mennyezet burkolatai is.

A várkastély ad otthont Alsó-Ausztria egyik legszebb adventi vásárának, mely a széles koncert- és programkínálaton túl a kulináris élvezetek kedvelőit is igyekszik levenni a lábukról, de a kézművesek csodaszép munkái mellett sem mehetünk el szó nélkül.

A várfalak között egy igazán ritka attrakciót is átélhetünk, mely az UNESCO Világörökségi védelmét is élvezi. A történelmi solymászbemutató keretében a kilátóteraszról sólymok, sasok, baglyok, keselyűk röptét egészen közelről figyelhetjük - ember és madár lenyűgöző együttműködésében vehet részt a látogató.  
Nagyon meseszerű volt! Fehér tájban utaztunk és hóesésben érkeztünk. A várkastély izgalmas volt, elképesztő ahogy mennyi minden megmaradt az utókornak, érdekes volt a vezetés is. A rózsakert nyáron gyönyörű lehet. A rumpuncs finom volt,csak kevés és nem forró, a solymászbemutató pedig kicsit lapos,  az adventi vásár pedig kicsit fapados... de amúgy szuper volt!


A „Rózsák várát” magunk mögött hagyva vár minket Schiltern, ahol egy különleges helyszín ejti rabul a természet szerelmeseit. A Kittenberger család közel 40 éve folyamatosan tervezi és alakítja a 6 hektáros élménykertnek nevezett témagyűjteményt. Nagy szakértelemmel, elhivatottsággal olyan varázslatos világot teremtettek itt, ami magával ragadja az ide betérő látogatót. Az Ausztria-szerte ismert, majd 50 különböző tematikus egységet és több száz kertet magába foglaló park páratlan élményt nyújt. Fák, bokrok, évelők, fűszerek, gyógynövények, és a zöld álomkreációk megvalósításához szükséges design kellékek összessége rendszerbe foglalva található itt, amelyekkel a kertépítés merőben új perspektíváiba engednek betekintést. A látogató nem unatkozik: egymásba fonódóan változatos dombokon, kapukon, advent fényeibe öltöztetett örökzöldek között sétálhat.

Az idén 20. születésnapját ünneplő Adventi Varázslat kapcsán az eddigieknél is különlegesebb díszítéssel, kreációkkal készülnek a szervezők. Lélegzetelállító fényjátékok várják a látogatókat, vízzel, növényekkel, színekkel, zenével kombinálva. A kulináris kínálatban pedig mennyei helyben készült finomságok kényeztetnek bennünket. Találunk többek között helyi süteményeket, forralt bort, puncsot, mézeskalácsot és finom egytálételeket.
Ez egy kicsit kapkodós lett, meg nehéz volt tájékozódni, de egyébként gyönyörű  volt a kert, nem volt idő forralt borra, de volt koncert és sok inspirációt gyűjtöttem a bögötei kerthez... 🤭😉🙃

Nyár óta nézegettük  ennek az #új irodának az ajánlatait és tetszett, hogy érdekes és nem megszokott utakkal, ajánlatokkal álltak elő.
Jól "vizsgáztak" tegnap, az idegenvezető Dóri, pedig maga volt az álom. Ilyen jó vezetőm Toszkána óta nem volt... jó volt ez a nap... 🙏 második nap egy havas kastélyban... 🙃
Sűrű és gazdag hetem volt, láthattátok, de lassan ma ráfordulok a csendesedésre...