Kőszívű - A Baradlay-legenda

 Hát, elérkezett a nagy nap:


tele voltam várakozással és azzal a teljes bizonyossággal, hogy ez tuti, hogy NAGYON jó lesz. A fülbevaló már reggel megvolt, pici szív, benne egy kővel... már dolgozni is úgy mentem, főként mivel Lilla egy sorával és dallamával ébredtem és ez velem is maradt egész nap: "egy út visz célomig".
A ruha már nehezebb ügy volt. A sok szépet látott kék ruhám volt a befutó nagyon sokáig, de aggódtam a szél miatt, mivel kedden is hasonló időjárás volt és fáztam a szigeten 6-7-ig, most meg ugye 8-11-igről volt szó  és akkor még valamire ülni is kell... és utálok millió cuccal érkezni a szabadtérikre... 🤔🥴🙈🥺 szóval a keretes megoldás mellett döntöttem, elővettem az olvasópróbás ünneplőt és megkerestem az akkori sk kokárdámat... 🇹🇯♥️ Roppant elégedett voltam magammal. 👌 Mielőtt kérdeznétek, nem minden premieres ruhákra emlékszem, de a legtöbbre igen... és nem azért  mert csak egy ünneplőm van. 😉

Egész jól odaértünk, aztán gyorsan eltelt az idő, a kezdésig szemlélődtünk, hogy kiket ismerünk. Elég jó találati arányunk volt ma. :)
Végigfotóztunk a kedveltebb karaktereket vagy színészeket, melyiknél melyik a jól értendőbb... Egy fotót utólag sajnálok, hogy elkészült, mert nem érdemelte meg... Máshol meg sajnálom, hogy nem készült szelfi vagy mi... de MAJD... mert csak bekerül kőszínházba és nézhetjük rogyásig... :)
Kőszegi Ákos helyett Mécs Károly mondta el Baradlay Kazimir végrendeletét videóról, a filmben ő volt Richárd. Ott volt a VIP szekcióban, előadás előtt mind a 6 ezer ember neki tapsolt.

Ugye az olvasópróba miatt nem volt teljesen ismeretlen sem a szöveg, sem a dalok. Azon viszont meglepődtem, hogy mennyi dallamtapadásom volt korábbról. Csodálatos zene, nagyon jót írt ez a fiú (Juhász Levente) megint. Nagyon jó lett a hangszerelés is. 

Polyák Lilla mindent megér ebben a szerepben. Prózában az elején lehet, hogy bizonytalanabbul indult vagy csak nagyon furán lazára vették a hangnemet közte és Rideghváry között... szerintem abban a korban egy nő nem engedett volna meg ilyen stílust egy férfival szemben sem, értem én, hogy modernizáltuk a darabot, dehát... De ez csak az elején zavart, mert aztán olyan elszánt ősanya volt, rajongással, erős meggyőző erővel a fiaival kapcsolatban, hogy szerintem nincs fiú, aki nem ilyen anyát kívánt volna magának... simán elhittem neki, hogy nincs az a forradalom, határzár, stb, ami őt megállíthatta volna... bárminek és bárkinek nekiment volna... és hát a dalai... szent ég! Amikor találkozik Richárddal, az különösen szép es ott a dal is bagyon megindító. Anbak van az egyik legszebb szövege. Végig a hideg futkosott rajtam minden dalánál (és nem a szél miatt) és aztán amikor Jenő meghalt... látnom kell közelről. 🙏🎭

Serbán Attila csodálatos volt, pedig nem 'úgy' nagy szerep, bár jelentős. Szép volt Serbi! 👏 Én Ödönként is el tudnálak képzelni... (Richárdnak SP-t, Verébkét megtartanám Jenőnek, nála nem találni arra jobbat. 😍)

Feke Pali nagyon tudja hozni ezeket a karaktereket. Ahogy elénekelt minden dalt, attól minden mókus összeszaladt a szigeten, az biztos. Az összetűzése Baradlayné-val... hát, nagyon szólt! :) Nagyon sokat hidegít (ridegít) rajta az ősz paróka és végig ez a merev arc, már szinte felmerült bennem, hogy nem-e egy teljes maszk és nem is ő tud ennyire ilyen lenni. 🤔😉

Nagy Sanyinak kár volt megjelennie, mert amit ebben a szerepben ő létrehozott, az egy nulla... Nem erőltette meg magát, ugyanazokat az eszközöket láttam nála, mint amivel életre hívta a Puskásban Farkas Mihály minisztert. Botrányosan feldühített ma ezzel. Ez gáz. Csalódás... 😲

Plankenhorsték hozták a formájukat... Petrának szerintem nagy falat volt ennyi nagy dal egy előadásban és ekkorát játszani... Sajnos inkább csak ordított a legtöbb dalban, az nem éneklés volt... pedig a próbán jobb volt... Náray igazából tetszett, nem idegesített.

Baradlay-testvérek (olyan igaziak voltak együtt, mintha tényleg... ):
Minőségi változás volt az Ember Márk-Berettyán Sándor csere... Előbbi is megküzdött az Ödön-dalokkal (nem tudom, kire írhatta eredetileg JL), utóbbi pedig még Palvicz Ottónak sem volt méltó... Ha annyira nem tudta elsajátítani az éneklést, oldotta volna meg több prózával... szinte már felháborít, hogy ez a fiú mennyire nem illeszkedett bele ebbe az egészbe. Márk egyébként jó volt.
És akkor lássuk a csodálatos Richárdot, Fehér Tibort - aki annyira jól hozta a szerepét és hogy honnan hívott ki magából ennyi hangot, az komolyan érdekelne... Az olvasópróbán ugye csak a második részt láttuk vele, és ott nincs annyi dala, az elsőben van egymás után elég sok neki és ott még Pásztor Ádám énekelt. Nagyon meglepett. 👏🥺🎭♥️Játékra gondoltam, hogy nagyon erős lesz, és az is volt, sőt nagyon az volt... Ebben mertem nagyon biztos lenni, hiszen a Játékszínben amit láttam tőle az nagyon meggyőzött nemrégiben kétszer is. Nagyon elhittem neki mindent, ahogy beleszeret Editbe, az nagyon szép. Még a lumpolást is jol csinálta, nem volt sok, nem volt kevés. 👌Ahogy találkozik az édesanyjával, abba belesajdult a szív. ♥️Amikor a börtönben találkozik Edittel, az meg nagyon megindító, ott kezdtem el bőgni és utána már nem is tartottam ebben szünetet. És ahogy a szabadulása után megjelenik, hát hű...
Verébke. Ez a legkisebb ugrifüles... 🤩Mekkorákat énekelt és mennyire jó volt játékra!!! Énszerintem még semmiben nem láttam ennyire totálisan jónak. Most is kiszöknek a könnyeim, ahogy végiggondolom a ma esti ügyködését... a hangja itt rezeg bennem, bámulatra méltó, ahogy a karakterét végignövelte és aztán amikor és ahogy meghalt ott a színpadon... zokogtam. Mindent kiénekelt magából. Már nem volt levegőm sem, nagyon szenvedtem. Nagyon fájt, nagyon fájdalmas, ütős rész lett.🙏♥️

Miről nem meséltem meg? A táncosok ügyesek, a trükkök jól működtek, a hóvihar ötletes. A ruhák nagyon szépek, a díszlet ugyan egyszerű és jól szolgál, de nekem nagyon sok a lépcső és ahogy 120-szal tolják őket, hát nem tudom... idén nagyon trendi a sok lépcső... Szerednyey is jó volt, BKZ valahogy nem lett hangsúlyos.
Én ezeket a petárdás-tüzijátékos ügyeket nem annyira bírom, meg a szerpentin robbantást is ki tudtam volna hagyni az első felvonás végén-persze jól nézett ki. Erről a jelenetről Vajk mesélt a próbán is, ma lehet hogy nem volt gördülékeny - pedig ez olyan dal, amit én szeretnék - amikor mindenki egyszerre énekli a sajátját, de valahogy nem állt ma még igazán össze. Kicsit olyan átugrálós volt, mint amikor a Spotify csak elkezdi minden dalnak az első 15 másodpercét. 😲 ... és szerintem ez a dallam valahol megvan a Puskásban, talán a végén. Majd összehasonlítom. Lehet jobb lett volna, ha ez végig egy dal, de mindenki másik részt énekel benne.
Az Aradi vértanúk halála szépen jelenik meg egy jelenetben, nem olyan arcbanyomkodósan, de eléggé le lehet venni, főleg ha valaki látta A tizenötödiket - annyi párhuzamot éreztem, hogy itt is olyan szépen jelent ez meg és még egy, hogy nagyon hangsúlyos, hogy ahol az anya, ott a haza.
Ahogy Alfonsine felgyújtja a palotát, az meg nekem eléggé az osztrák Rebeccára hajazott. Ja hát igen, a vége. Miklós Erika elcsapta az előadás végét. Az ott egy csodálatos dal, szinte egy ima. A próbán a másik lány énekelte de úgy, hogy abba belezuhantunk mind. Ma alig vártam, hogy a végére érjen és sajnos ez ott nagyon nem sült jól el. Szerintem nem vette ő komolyan ezt a 'csak' musical-ügyet... ez az egy dala van benne... hihetetlen, hogy nem tudta elénekelni... Gyopárkát (Edit) szomorúan látom, hogy nem akar fejlődni... Odavolt ma Richárdért (nem volt nehéz :) ), de úgy általában muszáj lesz jobban bánjon a beszédhangjával, mert nem fogok neki hinni. Katona Kinga (Ödön felesége) jó volt, bár meglepődtem, hogy az egy szem dalát ma nem igazán tudta abszolválni.

Megyünk újra, amint lehet - nem holnap a szabadtérre ;), de amint lehet, a kőszínházba, mert hát kell, hogy legyen még nagyon sok előadás... így, velük együtt... és hát szeretném látni az arcokat is.

A mai estén (bár igazából már másnap van) nekem a leg-leg az Verébke volt. Aztán jön vállvetve Lilla Tiborral és aztán szinte egyszerre Márk, Pali és Serbi. Persze utóbbi kettőnél tudom, hogy mire képesek és ezt mind hozták, de aki igazán meg tudott mégis lepni, az a két kisebb Baradlay tesó, Lilla meg hát na. Kivételes tehetség.
Hálás vagyok, hogy ennek ma a részese lehettem. 
Nagyon várom a fotókat, írásokat, riportokat. És várom, hogy Galambos Attila oldalán megjelenjenek a dalszövegek, mert többet is nagyon meg szeretnék nézni közelebbről: https://www.galambosattila.hu/ abban is bízom, hogy a zenei anyag mielőbb elérhető lesz, hiszen felénekelték.