'Próba' után


Nos, a 'próba' után vagyunk! :) Oltári esténk volt, nem is akartam, hogy vége legyen, nehéz lesz kivárni a júniusi bemutatót. Teljes előadás élményem van egyékbént, bár az tény, hogy már jár az agyam, hogy vajon milyen lesz a díszlet valójában, milyen kosztumük lesznek, hol lesz több játék, hol lesz tánckar, stb... Nagyon kíváncsi vagyok!
Ezt a nagy olvasópróba (zene és szöveg) dolgot úgy kell elképzelni, hogy a 14 szereplő végig ott ült a színpadon és oldalt a rendező is, minden (!) dalt már teljes élményszerűen ki-begyakorolva előadtak és a szövegkönyv mindenkinél (kivéve BKZ - neki vagy nem ment volna szemüveg nélkül vagy ezt a keveset inkább megtanulta, - most persze csak dög vagyok) ott volt, a szöveges részeket értelemszerűen olvasták és már sok volt a játék, legalábbis érzelemre. Ezek nem simán éneklések és felolvasások voltak. Akkora tapsok, huhogások, hűha-élmények, katarzisok voltak így is, hogy te jó ég!
Az elején volt kis időhúzás, de nagyon ötletes és izgalmas volt, ahogy bejöttek a színészek. Mindenkin egyenpóló (eltérő színek és fazonok) kokárdával. A székük mögött ott volt egy-egy próbababa, onnan kapták meg a színészek jelzésszerűen a jelmezük egy részét (egy szoknyát, egy köpenyt, egy zubbonyt, kabátot, stb.) Aki közben meghalt, az visszatette a jelmezét. Ez nagyon szép volt. Ahol az előadás menete engedte, ezekhez nem feltűnően Vajk odament és jól megölelgették egymást. (Meg amúgy is nagyon ölelkeztek, szünetben, az elején a bemutatásoknál - ez egy nagyon jó csapat lett)
Nem hiszem, hogy ezt már nagyon agyonpróbálták, de olyan klasszul követte mindenki a szövegkönyvet, szépen, fennakadások nélkül mindig előjött aki az adott jelenetben benne lesz. 
Jól elnyúlt, fél 11 is elmúlt, mire kijöttünk, persze egy fél óra kb elment ma ezzel-azzal (erről remélem, hogy tudok majd képet mutatni), de lehet, hogy még fognak kihúzni, hiszen ma azért lett lespórolt részek, a színváltásokkal, stb. De remélem, hogy minden dal marad! :)

És akkor nézzük, mit-kit találtam el. 
Baradlayné: Polyák Lilla (rá nincsenek is szavak.... gyönyörű volt, csodálatos, földöntúlian énekelt, az egyik legjobb szerepe lett-lesz szerintem) - csodás dalokat is kapott!
Richárd: Fehér Tibor (első részben Pásztor Ádám volt helyette, tehát tuti, hogy ő lesz a másodszereposztás) - ezt inkább a találathoz veszem, hiszen ?-es volt. Pásztor Ádám meglepően jól énekelt amíg FT a másik színházban játszott, de nagyon várom ebben Tibor játékát. :) Bár el kell mondanom, hogy ahogy Richárd karaktere indul, az azért kicsit meglepett...
Jenő: Veréb Tamás (ma újra beleszerettem, szent ég, mekkorákat énekelt, nagyon Jenő!!!) nagyon jó dalokat kapott, nagyon jól van már a szerepével
Edit: Gyopárka - nagyon jól csinálta, örülök neki
Aranka: Katona Kinga - hát, őt úgy a korrekt megoldáshoz sorolnám egyelőre
Alfonsine: Gubik Petra. Jó lesz, el kell ismernem... Bár Petra ezt a lányt is kezdi hisztisre venni, és azért szerintem ez a lány-nő azért annál jóval több, jóval összetettebb...
Antoinette: Náray Erika - talált, és jó is volt
Tallérosy Zebulon: Szerednyey Béla. Béla nagyot játszik, vagy mondhatnám azt, hogy lubickol. Csodálatosan nagy színész, csodálattal nézték a többiek is.
Erzsébet királyné: Miklósa Erika. Gyönyörű dala lesz a legvégén, ma a váltója volt (... Johanna), tiszta borzongás volt, csodálatosan nagyot énekelt, nagyon nagy (vas)tapsot kapott.

és akit nem:
Ödön:Berettyán Sándor - ez a pont csalódás, nagyon csalódás - Vajk valami mást gondolhat Ödönnel kapcsolatban, mint én, mert egyelőre erről a srácról leesik a szerep és nagyon kilóg (nem pont amiatt, mert annyira magas)... karakterben, hangban, játékban, mindenhogy... még a kabát is rövid rá. Vagy csak nem gyakorolta még be a dalokat, vagy nem tudom, de nem is lennék meglepve, ha mégsem ő lenne júniusban... kíváncsian várom, hogy ki lesz a váltója
Ridegváry Bence - Feke Pál. :) Hát persze, hogy Pali. És de jól áll neki. Itt megkevertem saját magamat, mert azt gondoltam, hogy Haynau többször is jön majd, és darabra meg mégsem akart kijönni a tervezés. Sajnálom, hogy nem láttam a játék felületet már, mert abban Haynau nem is volt opció. Szóval itt kicsit morgok magammal, hogy hogy is nem találtam el.
Palvicz Ottó: Ember Márk. Hát, ezt a szerepet én a széphajú prózai úrnak adtam... Márk persze tök jól csinálja, őrült, különleges hanggal.
Leonin: Serbán Attila. Oltári jól csinálta, de még mindig szomorkodom, hogy Vajk nem Ödönnek tervezte.
Pál úr: Barabás Kiss Zoltán - tudta kívülről a szerepet, jó volt.

Tehát ha jól számolom, a 14-ből 9-et találtam csak el.  Palit el kellett volna találnom, de a filmben nem annyira jelenik meg Ridegváry kezdettől Haynau-nak szántam. Ödön miatt csalódott vagyok, azt sehogy sem akarom elfogadni.

Szóval így állunk jelenleg. Baradlayné szép szerep nagyon, Jenőnek és Richárdnak rengeteg klassz dala van, Alfonsine kicsit- nagyon is emlékeztet a Puskás musical Klárijára, még a dalaiban is van egy kis hasonlóság (persze itt is egy áruló), és hát ugyanaz az alkotói csapat, de a darab más részein ezt nem éreztem. 
Ridegvárynak és Baradlaynénak van egy akkora duettje az első rész végefelé, hogy ott mindenki levegő után kapkodott, nagyot szóltak együtt, talán még ők maguk is meglepődtek. :) Palinak amúgy is nagyon jó dalai vannak, van, ahol kapaszkodott, de kiénekelte. :)
Serbi miatt tényleg picit szomorú vagyok, jó Leonin, de...

Örülök, hálás vagyok, hogy ott lehettünk és hogy vannak ilyen tehetséges emberek, akik ilyet megálmodnak, megírnak és megcsinálják.
A dalok szövege ki volt vetítve a hatalmas ledfalon, így még jobban lehetett érteni, néha kicsit együtt dúdolgatni belül és így még jobban kijött, hogy Galambos Attila milyen csodás dalszövegeket írt. Várom, hogy ez is felkerüljön a honlapjára majd. A zene káprázatos, tök jó hangszereléssel, nagyon jó, bármikor újra hallgatnám. A Puskás dalokat elég hamar feltették mindenhova, nagyon várom.
A kórus fantasztikus volt, a nyitány és a két fináléba beleremegett minden és mindenki - szerintem. 
Szente Vajk munkássága egyre jobban tetszik, el kell ismerjem. Ez van. :)


PS.: azt nem is mondtam, hogy az elején elénekeltük a Himnuszt együtt, amit zongorán kísért egy 2 hete Ukrajnából menekült zongorista...