Kenwood

Kedd reggel-délelőtt találkám volt a fodrászommal és közben jutott eszembe, ha már úgyis annyira északon vagyok, körül kellene nézni. Így ugrott be egy régóta listán lévő hely: Kenwood House.

Gyönyörű helyen van, fent magasan, szemkápráztató színek között, gyönyörű az épület kívül-belül és még belépőjegy sincs!
A könyvtár az maga az álom, le is kellett üljek kicsit. :) Láttam még nagyon régi és érdekes, még ma is működő órákat, meg cipőcsat gyűjteményt! :)

Már délutánra járt, de még sikerült a környéken is lődörögni kicsit, persze nem volt nálam fényképező, úgyhogy ami kép van, az mind Okoska műve. :) Viszont a mindenhol sokat emlegetett kilátó pontra most sem mentem el, mivel hamar sötétedik.
https://picasaweb.google.com/112107064250299371893/Kenwood?authkey=Gv1sRgCL2Owp_Y7cWx0wE

Itt forgatták állítólag a Sztárom a párom egy részét és a Belle-t is, amit még mindig nem néztem meg, de majd most! :)
Legalábbis az egyik helyszín ez volt: https://www.youtube.com/watch?v=cJ3VUbfJWD0


http://www.londonkalauz.hu/kenwood-house
" Kenwood House (szintén ismert Iveagh hagyaték néven) impozáns ház London északi, Hampstead nevű részében, a Hampstead Heath mellett. ...
A XVII. század elejétől állt itt egy eredetileg tégla épület, melyhez 1700 táján melegházat csatoltak. 1754-ben William Murray, Mansfield első grófja, a híres bíró vásárolta meg, akinek megbízásából 1764-1779 között Robert Adam építész a házból csodálatos villát varázsolt: könyvtárat (mely egyik legjelentősebb műve), illetve a bejáratnál jón oszlopcsarnokot alakított ki. 1793 és 1796 között George Saunders két új szárnyat épített az északi oldalon, és irodákat, konyhaépületeket, sörfőzdét (ma étterem) a ház mellé.
A villát 1925-ben Lord Iveagh, a Guinness család tagja vásárolta meg a Mansfield családtól, majd ő adományozta a nemzetnek 1927-ben bekövetkezett halálakor. A nagyközönség előtt 1928-ban nyitották meg. Sajnos akkorra a bútorzat egy részét eladták, így a ház nagyrészt üres.
A házban jelenleg festmények láthatóak, melyek az Iveagh-gyűjteményből származnak. A legismertebbek ezek közül Johannes Vermeer Gitáros című festménye és Rembrandt 1661-ben festett időskori önarcképe, de találunk itt Turner, Reynolds, Gainsborough festményeket is. Az emeleten láthatóak a Suffolk Gyűjtemény híres darabjai, az egész alakos Erzsébet portrék. Ezen kívül megtekinthető cipőcsatt, ékszer és miniatűr-portré gyűjtemény is.
A kertben - mely Humphry Repton kertépítő művészetét dícséri - Barbara Hepworth, a Henry Moore és Reg Butler szobrokat állítottak ki. ... A házat körülvevő birtokon - melyről gyönyörű kilátás nyílik Londonra -, a tó közelében 1951 és 2006 között koncerteket (kezdetben klasszikus zenei koncerteket, később egyre inkább popzenei koncerteket) tartottak. ... "