Skót whisky

Ki akartam próbálni, hogy hogy is van ez a nagy cirkusz a whisky körül. :)
Azt nem mondanám, hogy a Dallas óta érdekelt ;) Azt sem, hogy az egyik filmem miatt, ahol a vidéki herceg még whiskyt is főz (Boldogító talán). :)

De valahogy Skóciához hozzátartozik. Ahogy a kockák is. A haggis is, de az túl undorító már olvasva is...

Na, szóval a várhoz tartva a 2. napon épp a whisky túrás épület előtt mentem el, gyorsan befutottam, hogy vajon ma meddig vannak túrák. Adtam egy esélyt annak, hogy mire visszaérek, talán már bezárnak. :) De nem így történt, a kimerítő és megrázó várlátogatás után ezt még bevállaltam. Jesszus, kicsit kiríttam a sorból, mert egyrészt nők nem sokan voltak és főleg nem egyedül... :) A sorban állva majdnem háromszor gondoltam meg magam, de végül győztem és bementem.

Tök jól ki van találva, hordószerű szerkezetben visznek végig egy barlangok, ahol egész jól szemléltetik, hogy hogy készül a whisky. A végén jön a pláne, amikor magamnak kiválaszthatom, hogy melyiket szeretném megkóstolni (ez benne van az árban).

Szóval amikor véget ér ez a hordós cucc, jön egy kiállítás, ahol bemutatják, hogy melyik gabona milyen, amivel dolgoznak, hogy milyen fából készül a hordó az érleléshez, meg lehet nézni, hogy hogyan változik a színe a whiskynek az évek során. Sajnos innen nincsenek képeim, mert itt már nem volt akkum, Okoskának meg túl sötét volt.
De ezt mutatom: 

Szóval mindezek után jött az, hogy be kellett menni a terembe, ahol egy nagy asztal köré kellett ülni, mindenki előtt volt egy pohár és kaptunk egy papírt.


Ez illatos papír volt. Ment egy vetítés, ami bemutatta azt a négy fő vidéket (Lowland, Highland, Speyside, Islay), ahol a skótok whiskyt gyártanak. Nagyon érdekes vetítés volt, és mindegyik tájegység után meg kellett azokat az aromákat szagolni (érinteni) a papírt, ami ott a leginkább jellemző. Remélem ez így érthető. Kicsit olyasmi, mint a parfümös cucc. :)
Elsőre, még a vetítés előtt kiszagoltam magamnak a sárgát, és végig ez maradt a kedvenc (orchidea, vanília, és hasonló aromák; de ezt csak közben tudtam meg).

Előttünk körök voltak az asztalon, aszerint, hogy melyik tájat választom, oda kellett tenni a poharat és akkor a végén aszerint adtak kóstolót. Ezt azért hiányoltam, hogy nem tudtam meg, hogy amúgy milyen fajtát ittam, ez az ismeret még kellett volna nekem. :)
És persze ezek a tiszta fajták, létezik ennek a négynek a finom keverése is. Olyat is lehetett választani.

Ezután (egyébként finom volt, de nálam még a jó pálinka mindig vezet ebben a műfajban) át lehetett menni egy hatalmas whisky gyűjteményen.

Most megtaláltam, valaki felkalózkodta a túrát a youtube-ra: :)
https://www.youtube.com/watch?v=EBhnqMEMZgE