Royal Mile

A három nap alatt bárhogy is volt, szinte végig a Royal Mile-on találtam magam, vagy arra tartottam, vagy onnan jöttem. Így néhány képen fel is tűnik.


"A Royal Mile (koronázási útvonal) az Óváros gerincén, a vár és a Holyrood-palota között húzódik. A közel két kilométer hosszú út négy egymást követő utcából - Castlehill, Lawnmarket, High Street, Canongate - áll. 
A Royal Mile-on számos nyüzsgő étterem és kávézó sorakozik, nem is beszélve az üzletekről, ahol a skót szoknyától a havannai szivarig minden kapható. A legérdekesebb látnivaló a jórészt a 15. századból származó, gótikus stílusú Szent Giles-székesegyház és a Bíróság.
Az óváros nemcsak középkori alaprajzát, megannyi reformkori épületét is megőrizte.
Az edinburgh-i várat a Királyi Palotával a Fő utca, más néven a Királyi Mérföld köti össze, melyről kisebb mellékutcák vezetnek le a hegyoldalról. Edinburgh legelőkelőbb negyedében, a Royal Mile-on található a Holyrood Palace is. Erre találjuk a Skót Királyi Múzeumot, a Sebészcsarnokot és a neves Edinburgh-i Egyetem épületét is. A felszín alatt pedig számos alagút és barlang húzódik, melyeket az 1824-ben pusztító tűzvész után építettek. Számos épület leégett a 2002. december 7-i tűzvész során is."
forrás: innen-onnan