Penshurst


A tavasz első napjának, vagyis a hivatalos tavasz első napján hát kiszellőztettem magam, de úgy igazán. De hol volt vajon a melengető tavaszi napocska?!

Pár hete írtam, hogy sikerült egy jegyet szerezni ingyen és bérmentve a Penshurst Place-be, csak épp sofőrszolgálat, az nem volt hozzá. De még igazi közlekedés se... De hát ha jegy van, akkor mozdulni kell, vagy nem. :)

Na, ez volt a cél:

Itthonról kellett egy busz, hogy elérjem Beckenham Junctiont, onnan vonat kellett Orpington-ba, onnan vonat Tonbridg-be, onnan vonat Penshurst-ig, és még kellett (volna) egy busz a Palace-ig.
Egész jól haladtam, semmit nem rontottam el. A gond ott volt, hogy egy tervező sem írta, hogy a busz az csak négy óránként jár... (én meg erre nem gondoltam, újabb tanulság, hogy a buszmenetrendeket is chekkolni kell ezentúl; de főleg az ember ne induljon el sehova, ahol nem egyértelmű a direkt közlekedés...)

Na, hát ha már ott voltam, nem volt mit tenni, irány gyalog... Nem is lett volna gond, ha van járda. Meg még néhány gyalogos, hogy ne érezzem azt, hogy már nemcsak a térképen nem vagyok, de már emberlakta helyeken sem... De legalább voltak szép házikók, de kedvem az nem volt fotózni. Oltári hideg volt, erős, kellemetlen széllel, még szerencse, hogy a skótoknál edzett ágytakaró méretű kendőm volt velem. :)

Nem akarok túlozni, de a kastélyig legalább 2-2,5 mérföldet tettem meg (és ugye a mérföld az hosszabb, mint a km)... Undorral tudtam volna csak belegondolni, hogy itt vissza is kell jutni valahogy, úgyhogy ezt valahova próbáltam hátratolni az agyamban... - kevés sikerrel.
Volt az útnak egy szakasza, kb a felén, amikor semmi táblával és eligazítással nem találkoztam, ezért muszáj volt Okoskán aktiválni egy napi barangoló netet és a gps-t ráengedni, hogy legalább tudjam, hogy valahova tartok (a birkákon túl...). Bár elsőre elszúrtam, mert nem a gyalogos opciót tettem rá, így fura volt, hogy hogy fogok három perc alatt megtenni 1 mérföldet... :)


A kastély már szép hely volt és érdekeseket lehetett olvasni, ha nem tavasz van, akkor gyönyörű lett volna a kert is, így csak sejtetett. Viszont találtam egy bokornyi ibolyát, amit talán Angliában még sosem láttam és nagyon a gyerekkorom ugrott be, hogy mennyit voltam ibolyát szedni, az egyik legkedvesebb tavaszi virágom.



A kastély VIII. Henriké volt először, majd nemesi családok éltek itt, hat évszázadon át. Itt főleg a kertek lenyűgözőek, Erzsébet-kori stílussal. A bal oldali kert felülnézetben kiad egy Union Jack-et, az egész pedig valahogy a koronát, de nem lehet olyan magasra menni, hogy egyben lehessen fotózni a kertet - valamelyik ablakból lehetne talán, de olyan szigorú őrködő nyugdíjas önkéntesek voltak, hogy szinte nincs benti fotóm. Sajnálom, mert lett volna mit fotózni.


Volt egy kiváló játékmúzeum - már megint. Gyönyörű babák a 18-19. századból. Még csodásabb babaházak már megint. Kislányként nagyon vágytam babaházra.
Óh, és nagyon-nagyon szép, igazán igényesen rajzolt mesekönyvek. Úgy belelapoztam volna.
Volt a 30-as évekből egy Mickey egér még az első szériából. Aztán volt Teddy medve, meg még néhány medve, de ezek is depressziósak voltak, hiába nem bírják a magányt meg a ketrecet.
Volt egy 'automata' ha bedobtam 2 pennyt, ivott a medve. Ki kellett próbáljam. :)



És egy útinaplóban találtam rá:

Derek Mahon: Penshurst Place
Ma megindítna ily gyönyör...

Tövis hegyén vízcsepp dereng,
Fülledt eső utáni csend,
Gyümölcs-sorok közt lantzene,
Ösvényen nárcisz lángszine;
Kéj s vágy egymást hevíti föl
A l’ombre des jeunes filles en fleurs,
Vaskéz fog bársonykesztyüsen -
Jer, légy szerelmem, élj velem.
Gyöngyarcú, fénylő tisztaság
Ragyog az éji csenden át,
Roppanva omló fahasáb,
Rémlátó udvaronc, kutyák,
Kinsale körül spanyol hajók,
Csalogány sír, bagoly huhog,
És vadgalamb sólyomlesen -
Jer, légy szerelmem, élj velem. (Fodor András fordítása)


ÉS: nagyon érdekes, hogy forgattak itt nem is olyan nagyon régen, és a filmből néhány kocka kint van nagy képen, és felismerhető nagyon is. :)
ÉS az érdekes még az, hogy J pár hete elkezdte ezeket felvenni a tévére, ahogy éppen adják, csak még nem néztük meg, én is csak a címet láttam. Na jó, nekem kell hozzá az angol felirat és majd párszor meg is kell nézni, meg szót keresni, de talán majd összeáll, bár a Poldarkkal is le vagyok maradva.
Szóval, mutatom a Wolf Hall-t:


Na, ugye így az út felénél tartottam, mert még vissza is kellett menni... Tudtam, hogy képtelen vagyok megint azt a gyalogutat végigcsinálni a forgalomban, ezért megkérdeztem a recepciót, hogy van-e ötlet...


Hát, pillanatok alatt előkaptak egy turista térképet és megjelöltek egy bicikliutat, amin ha megyek, meg egy kicsit egy főúton, akkor a másik városba érek, de onnan fog menni a vonat és sínen leszek, hogy ilyen költői legyek. :)
Basszus, hát ez egyre jobb vagy rosszabb, már nem is tudtam. De mindegy, valahogy onnan el kellett jönni, tehát mit tehettem, újra gyalogoltam. A bicikliútnak valahogy a büdös életben nem akart vége lenni, csak mentem és mentem és próbáltam nem arra gondolni, hogy a sok szöges drótos kerítés mögül vagy mindjárt a birkák jönnek vagy egy éhes pásztorkutya, vagy bármi...

Szerencsém volt, semmi nem jött és szerintem újabb két mérföldet tettem meg, de legalább nyugodt és szép környezetben. :)
Közben az is eszembe jutott, hogy ugyan miért gondolják sokan, hogy az élethez kaland kell, mert nekem ugyan ilyen nem kell. :)
Mivel kezdtem tényleg nagyon hosszúnak érezni az utat, újra rányomtam a gps-re, jó úton mentem, csak még nem eleget...

Viszont a mázli vagy az isteni segedelem, de oltári szerencsém volt végül. Azt ugye még nem mondtam, hogy a vonatok csak óránként járnak, és az egy órányi (vagyis már a második egy órás nem lassú) gyaloglás után ha még egy órát kell állnom az állomáson, hát nem tudom...
Ránéztem gyorsan a menetrendre és az órámra és őrült örömmel láttam, hogy 5 perc és jön a vonat. :) És megnéztem a saját kis papírosomat és láttam, hogy pontosan ezt a vonatot néztem ki reggel, hogy ezzel legkésőbb induljak vissza. :)

Íme a bizonyíték (Penshurst utáni-előtti városban voltam így már, Leigh-ben):




A tegnapi képek:
https://picasaweb.google.com/113055242432803558965/Penshurst?authkey=Gv1sRgCL3o1e3U9rfpkQE