Holyroodhouse Palace

Itt a második napon jártam és az egyik leg-legélményem.

Nagyon jó volt az audiogide-os vezetés, ehhez sikerült olvasni is. De a legjobban mindig a kihelyeztt tévék, amik átélhetővé teszik a vetítésekkel, hogy milyen, amikor ugyanott jár a királynő a vendégeivel, stb...
Be is szereztem a turista könyvet is, hogy majd beleolvassak újra (persze hogy erre mikor lesz időm, nem tudom, de majd amikor virtuális utazást csinálok, kiváló lesz).



"Erzsébet királynő hivatalos skóciai rezidenciája valamint fogadások, állami ünnepségek helyszíne. Abból az alkalomból építettek, hogy a királyellenes polgári forradalom elől elmenekülő II. Károly a köztársaságpárti vezető, Oliver Cromwell halála után, 1660-ban visszatért a trónra. 
Eredetileg 1128-ban építtette I. Dávid Holyrood-apátság néven, ám a történelem során többször, többek között Oliver Cromwell katonái is, megrongálták. Az apátság romjai az épület északkeleti oldalán találhatók. 
A kastélyt 1498-ban építtette IV. James, jelenlegi formáját a II. Károly által elrendelt 1671-es átépítési munkálatok után kapta. 
A Holyrood-kastély falait átitatta a skótok büszke királynőjének, Mary-nek balsorstól terhes élete. 
(Mary, Queen of Scots csupán hat évig uralkodott, élete tragédiával zárult, emléke azonban kitörölhetetlen maradt. Hithű katolikus lévén ellenállt a John Knox által vezetett protestáns reformáció hurrikánjának, saját népe megszégyenítette és lemondásra kényszerítette. Angliába menekült I. Erzsébet királynő kegyeit remélve. 19 évig élt háziőrizetben, majd azzal vádolván, hogy összeesküvést szervezett az angol trón megszerzéséért, 44 éves korában lefejezték. Korabeli írások állítják, hogy halála pillanatában arca visszanyerte fiatalkori szépségét, haja azonban olyan hófehérré vált, mint a hó.)
Az épületben kapott helyet a Királynői Galéria (The Queen's Gallery) is."
forrás: internet, főleg Wikipedia


Az is elképesztő volt, hogy bár az egész városban alig találtam nyíló virágokat, a királynő kertjében már a rododendron is virágzott, aminek pedig később van az ideje.
Az udvar egyik sarkából látszik a nagy szikla, ami tervben van, hogy felmászok, hát, nem tudom, lehet, hogy nem kéne... :)
Az eredeti apátság romjai nagyon érzékletesek és valami gyönyörű. ami megmaradt belőle. Csak állok és nem is térek magamhoz úgy hirtelen. Rengeteg képet csinálok, és még mennyit lehetett volna.