Papír van...

... és ha papír van, helyzet van, és leginkább árvíz van.

Amit tavasszal megúsztunk, most nem sikerül. Költözni kell, rohamosan emelkedik a víz.

Mindig tudtam, hogy mire kell ilyenkor figyelni, mert vannak vészjelek: Ha még csak homokzsák van, akkor még van esély az itthon maradásra. Ha már papír van, akkor talán, ha sok papír van, menni kell. 

A tájékoztatás megint nulla sok ponton. Ma kivételesen emberi időben jöttem, a buszmegállótól nem messze látom, papír van... Nem jó jel (ahhoz képest, hogy egyszerre olvasni azt, hogy  a rakpartot lehet, hogy le kell zárni, máshol azt, hogy rekord elöntést 'várunk'.) Nos, a valóság: már nincs is homokzsákról szó, mert nncs miért. Az ártéren lakom, tehát a hát előtt van a gát.

Szóval az első papírnál rögtön látom, nagy a baj, 838 cm-es tetőzést várunk 8-án reggelre. Messze van az még gondolom, de azért leslattyogok a partra. Még tisztább kijózanodás, a sétány még száraz, de onnan kb 30 cm-re van a víz (és egy a magasság ); hogy mindenki értse, a sétánytól kb még 20 m szokott lenni a száraz rész lefelé (tehát ez most fölfelé és hosszában is túl sok víz). Szóval keresem tovább a papírt, mindegyiken sok a szám, vagyis magas. :( Találok egy hétvégi tájékoztatást, 1-jén még 630 cm-t vártak, ma már tudják hogy 200 cm-vel több lesz - igen, ez 2 méter pluszba!
Elindulok szomorúan haza, közben már látok pakoló embereket, és újabb papírt kapok az önkéntesektől: holnap reggel elkezdik lezárni a területet, utcákat, buszmegálló, stb... Innen már csak egy lépés a kitelepítés, de a csatornát, vízet, villanyt elsőként veszik el az elöntött területen, mert életveszélyes. (Kétszer költöztem ki eddig muszájból, az elsőnél a ház mellett volt már a víz, másodszor fél nappal előre voltam).
A papír szerint holnap (kedd, június 4.) délig kell elhagynom a házat. Átcuccolok Erzsébetre, ami ellen mindenem tiltakozik, de most nincs más választás, és ez egy lehetőség. Szóval holnap reggel leveszem a nagybőröndöt, belepakolok kb két hétre valót (mert hétvégén tetőzik a Duna, legalább 3 nap amíg levonul - de inkább több, és ehhez még várni kell pár napig, amíg a fertőtlenítés érvényes lesz és újra nem lesz 2 m víz az udvarban); plusz a jól megtankolt hűtőmet is kifosztom és valamikor 10-11-re hívok egy taxit, és majd délután elmegyek dolgozni.

Íme az egyik tájékoztató, csak úgy a 'hangulat' kedvéért, amúgy nem kívánom senkinek... (és igen, ezen ugye 7-e reggelig van adat - 774 cm, és ehhez képest várunk 8-a reggelre 838 cm-...)