Péntek

Ahogy előre beharangoztam, tegnap Londonban jártam - harmadmagammal :)

Jó kis nap volt, nevetős ázós-fázós, rémülős :)

Most az következik, hogy a másik kettőnek a híre hamarabb hazaér, mint ők maguk, de estére ők is magyarföldön lesznek - mármint ők igen, én nem.

9-kor találkoztunk a Russel Square-en. Innen átmentünk a Big Benhez és társaihoz (Houses of Parliament, Jewel Tower Westminster Abbey (ezekről már írtam korábban), Downing Street: http://hu.wikipedia.org/wiki/Downing_Street)- és igen, sütött a nap hosszú esős napok után először. (Ettől még nagyon hideg volt és én m...a nem öltöztem fel rendesen, majd megfagytam.) Ahogy megnéztük a kötelező helyeket (átsétáltunk keresztbe hosszába és igazából a St. James's Parkon gondoltunk átmenni (előtte még útbaesett a Guards Museum is), de megláttuk, hogy a hosszú egyenes szép út (The Mall) gyönyörűen fel volt lobogózva és még lovasokat is láttunk. (ld. majd a képeket)

Sietős volt kicsit, mert az őrségváltást nem akartuk kihagyni.
http://www.utazgato.hu/nagy_britannia/london/a_kiralyi_garda_orsegvaltasa/147
Sikerült is odaérni és a tegnapi őrségváltás valahogy nagyon hosszú volt, de egész jó helyünk volt (bár a kapuhoz már nem sikerült odaférni). Óh, és ma van a királynő születésnapja (meg a kisebbik bátyámé is :) )

Mire végetért az őrségváltás, már az idő is elromlott, megeredt... Innentől kezdődött az  igazi  cidri - esett, fújt és hideg volt, de mentünk, mentünk, mentünk :)

Mire levonult a tömeg még benéztünk a Queen's Gallery-be http://www.londonkalauz.hu/queens-gallery, illetve a shop-jába :)
Aztán megpróbáltuk megkeresni a Lancaster House-t, Spencer House-t, St. James's Palace-t (előbbi kettő úgy körbe van kerítve, hogy alig látni belőle - de a parki térképes fénykép segít eligazodni majd). 
"A St. James Palace 1531 és 1536 között épült VIII. Henrik megbízásából, egy korábbi leprakórház helyén. A királyi család rezidenciája volt több, mint 300 éven keresztül. Napjainkban is hivatalos uralkodói rezidencia, annak ellenére, hogy Viktória királynő trónra lépésekor (1837) a Buckingham palota vette át a királyi rezidencia szerepét.
A Whitehall palota pusztulását követően (1698) IV. Vilmossal bezárólag minden uralkodó számára a St James palota szolgált elsődleges királyi székhelyként egészen az 1809-es tűz pusztításáig.
A tűzvész elpusztította a palota keleti és déli felét, így az eredeti épületegyüttesből csak a Chapel Royal (Királyi kápolna), a Gateway (Kapuátjáró), a két hat emeletes karcsú bástya, valamint két Tudor kori szoba maradt fenn. A tűzvészt követően III. György és udvara a – korábban feleségének vásárolt – Buckingham House-ba (Buckingham palota elődje) költözött, melyet Viktória királynő véglegesített 1837-ben. Ennek ellenére a St James palota továbbra is a királyi rezidencia hivatalos címe és alkalmanként hivatalos és formális ceremóiáknak, állami látogatásoknak ad helyet. A külföldi országok diplomáciai kinevezéseiket mind a mai napig ide kell címezniük. A St James palota ma Alexandra hercegnő és Anna hercegnő londoni rezidenciája. A palota az egyike azon négy épületnek Londonban, ahol királyi testőrség katonái állnak őrt (a többiek Buckingham Palace, Clarence House és Horse Guards).


Miután itt letudtuk köreinket (sajnos olyan pocsék idő lett, hogy a szép St James's Parkba már nem mentünk vissza), elmentünk az Oxford Street-re bámészkodni kicsi, meg venni néhány igazán hasznos cuccot a Primarkba (kedvenc boltja Londonban élő és Londonba érkezőnek egyaránt) - pl egy hosszú ujjú felsőt fagyhalál ellen. Utána célbavettük a nagy napi úticélt, a Madame Tussaud's -t. 3-ra volt internetes jegyünk, de így is elég sokat kellett sorban állni.
Erről szerintem mindenki hallott már - sokan jártatok is ott. Íme a hivatalos honlap és hogy jelenleg mi látható ott: http://www.madametussauds.com/London/OurFigures/default.aspx

Végre beérkeztünk és kissebb sokkfélét kaptam, mert némelyik viasz szobor nagyon is élőnek tűnt, legalábbis valahogy a tekintet élő volt. Alig mertem hozzájuk érni vagy közel menni :) Vicces volt :))  Szinte az első találkozás: COLIN FIRTH!!!!!  :))))) meglepően magas volt így "élőben" :) míg többen is a kis alacsony, nyüszledék kategóriába tartoztak. Robbie Williams tárt karokkal várt bennünk :) Churchill-t látva meglepő volt a hasonlóság egy kollégánkkal... ;) Hát úgy érdekes volt, sokat mondjuk sajnos én nem is ismertem, ja persze a királyi családot se hagyjam ki :) se Johnny Deppet, akivel csak fizetős fényképet lehetett csinálni...
Nos, végigmentünk ezen a normál túrán és jött a horror rész... Hát az valami brutálisan kegyetlen volt... Sötét folyosó, csikorog-nyikorog-csapódik, hideg levegő és a sötétből néhány élettelennek vélt árny ijesztegetett... borzasztó volt, néhány kör után már igazán nem tudtam, hogy ki él és ki nem... A pulzusom még sokáig nem állt helyre... :)
Utána még volt egy nagyon érdekes rész, kicsi taxis 'kisvasút', ami Anglia történelmén vitt keresztül - ez nagyon jó pofa volt, csak rövid. Fényképezni itt már nem lehetett, amúgyis alig, mert elég sötét volt bent mindenütt, meg olyan 'party-fényes' hangulat :)
De itt még mindig nem volt vége, mert jött a szuperhősös 4 D-s őrület... Egy moziban 4 D élmény és a végére már a szék alján ültem lecsúszva, mert hihetetlen volt... Jött felém minden, levegő, víz, rémület... anyám, borzalom volt :))) Úgy emlékszem talán 4-5 szuperhős volt, de én csak a Pókembert ismertem föl (öreg vagyok már :) ), de az olyan kis nyüszledéknek számított a többiekhez képest, hogy elég kis hitványka volt szegény :)
Jó hosszú volt így az egész, talán 3 óránál is többet töltöttünk itt el - de megérte :)
Itt már hideg volt és még a dzsekimben is szétment a cipzár... ;)
Ha már a környéken voltunk, eszünkbe jutott, hogy valahol a térképen erre láttuk a Sherlock Holmes múzeum jelölését, gyorsan elügettünk arra és benéztünk a kis boltjába, ami nagyon-nagyon hangulatos volt.
Akit ez a téma jobban érdekel, itt még olvashat a múzeumról - érdemes, mert érdekes: http://www.londonkalauz.hu/sherlock-holmes-museum

Utána még gyorsan próbáltunk néhány kimaradt és kötelező elemet pótolni a listából, így következett a St Paul's Cathedral (kívülről, mert már bezárt addigra). Innen még kinéztük, hogy 4 perc gyalog a Millennium Bridge - ami gyalogos híd és majd ott átmegyünk a Temzén... 
Csakhogy....: fáztunk és már fáradtak voltunk, mentünk egy darabig (rossz irányba persze), és mivel úgy éreztük ez már bőven több mint 4 perc megálltunk egy buszváróban. De ez olyan volt, ahol nincs kint normálisan a buszok útvonala (itthon találtam a táskámban egy buszmenetrendet - napközben gyűjtöttem be csak nem néztem meg, hogy mit is szedtem össze :) ) ezért úgy gondoltuk, a kaland az kaland, azzal megyünk tovább, ami először jön... Hm... jött egy busz és már a Waterloo pályaudvaron kötöttünk ki, tehát át a Waterloo -hídon, ami "csak" kettővel (és másfél óra/ na jó, kb 50 perc gyaloglással) van odébb... :) A rest kétszer fárad... régi igazság :) Igazából nem is annyira a híd volt a lényeg - bár jó lett volna átsétálni rajta, hanem a Globe színházat akartuk mindenképpen megnézni - legalább kívülről.

Egy kis háttér:

"A Globe Színház egy londoni színház volt, amelyet sokan William Shakespeare nevéhez kötnek. 1599-ben építette Shakespeare színésztársulatával közösen (Lord Chamberlain's Men), de ez néhány évvel később, 1616. június 29-án a lángok martalékává vált. A második Globe színházat ugyanott építettek föl 1614. júniusában, de alig néhány évtized elteltével, 1642-ben az új puritán angol kormány az összes szórakozóhelyet bezáratta, így ezt a színházat is. A Globe üresen állt, majd 1644-ben lebontották.
A színház modern rekonstrukciója: A színházban két szinten kb. 2–3 ezer vendégnek volt helye, a faépület kb. 30 méter átmérőjű poligon volt. A színdarabokat szabad ég alatt adták elő. Helyén bérházak épültek és lassan mindenki elfelejtette, hogy hol állt pontosan a híres Globe, mígnem 1989-ben egy újabb építkezés alkalmával ráakadtak az alapokra. A Globe színház újkori rekonstrukciója, a Shakespeare's Globe 1997-ben nyílt meg a nagyközönség előtt."


De ha már arra jártunk, megnéztük a 'művész negyedet - legalábbis hangulatában abszolút az volt...
Mentünk-mentünk, mígnem elértük végre a Tate Modern-t és utána már megvolt a színház is :)
Tata modern (nagyon nagyon rusnya): "2000-ben nyitotta meg kapuit egy régi gyárépületben ez a múzeum, mely a modern, azaz a XIX. századtól napjainkig készült műalkotásoknak kíván otthon adni. A kiállításban helyet kapott Picasso, Dali, Ernst, Pollock művei és a minimal művészet egyes darabjai. Az elmúlt időszakban több mint négy millió látogatója volt évente, mellyel lekörözte a nagy vetélytársnak számító párizsi Pompidou Központot!" Itt gyárépületet írnak, de más helyeken úgy szerepel, hogy átalakított Bankside erőmű.

Nagyon érdekes volt még, hogy a Temze nagyon lent van, és egy pasas milyen rajzot készített a homokba... :) lásd majd a képeken.

Nos, mire itt végigértünk már a London Bridge-nél találtuk magunkat. Közben leesett a tantusz, hogy még itthon előző napokban próbáltam én is érdekes helyeket találni, és fel volt írva, hogy megmutassam ezen a környéken a Golden Hinde hajót ( Ez Sir Francis Drake hajójának rekonstrukciója, amivel beutazta a földet 1577-1580 között) és a Southwark katedrálist (Ennek a katedrálisnak magyar vonatkozása is van, ugyanis ezt a feliratot találhatjátok bent az egyik kicsi kápolna előtt: "The Chapel of St. Francis and St. Elizabeth of Hungary". Egyébként ez London legrégebbi gótikus temploma, és bent található többek között egy Shakespeare-emlékmű is a déli hajóban.)

Ekkorra már későre járt, irányba tettünk magunkat és elindultunk. De közben még történt egy érdekes olyan 'fenti'-dolog, épp bosszankodtam előtte, hogy az Oyster kártyám mégsem maximálta magát a 15 fontos napijegynél (hétvégén ez 10 körül van, csak a péntek az csúcsidő), és már 24 fontot is lenyelt, hogy minél kevesebb átszállással kéne hazakavarni valahogy. Ekkor egy nő odalép, hogy ő ma már nem használja a napijegyét (1-2 zónás volt), odaadja szívesen. :)) Ezzel néhány fontot meg is spóroltam (az oyster kártyát pedig meg majd megreklamáljuk) és éppen jól jött :) *köszönet*

Szóval valahogy így telt a tegnapi nap :))

A tegnapi képeket itt találjátok: https://picasaweb.google.com/113055242432803558965/LondonVip?authkey=Gv1sRgCKOJz9Wo4vzsCw