CÉL

 Amíg nem vagyunk rá készen, nem változunk. Néha egy nehéz körülmény - mondjuk egy válás, egy baleset, egy betegség vagy egy haláleset - kényszerít rá, hogy szembenézzünk valamivel, ami nem működik, és valami mást próbáljunk helyette. Néha olyan hangossá és kitartóvá válik a belső fájdalom vagy a kielégítetlen vágyódás, hogy egy percig sem hagyhatjuk már figyelmen kívül. De a készenlét nem kívülről jön, és se siettetni, sem erőltetni nem lehet. Akkor vagy készen, amikor készen vagy, amikor valami elmozdul belül és eldöntöd: Mostanáig ezt csináltam. Most valami másba kezdek.

A változtatás arról szól, hogy megszakítjuk azokat a szokásokat vagy viselkedésmintákat, amelyek már nem hasznosak számunkra. Ha értelmesen meg akarod változtatni az életedet, akkor nemcsak elhagysz gy diszfunkcionális szokást vagy hitet:  hanem egy egészségessel váltod fel. Megválasztod, merrefelé indulsz tovább. Találsz egy nyilat, és követed. Ahogy elindulsz az úton, fontos, hogy ne csak azt gondold meg, mitől akarsz megszabadulni, hanem hogy mit szeretnél szabadon csinálni vagy mivé szeretnél válni.

Végül amikor megváltoztatod az életed, nem az a célod, hogy az új éned legyél. Az a célod, hogy az igazi éned legyél - az egyedüli gyémánt, ami soha többé nem fog létezni, és semmivel nem lehet pótolni. Bármi történt veled - a döntéseid, amiket mostanáig hoztál, hányféleképpen próbáltál helytállni -, az mind számít. mind hasznos. Bármit csináltál, az hozott el idáig, eddig a pillanatig. A szabadság végső kulcsa az, hogy folyamatosan azzá válj, aki igazán vagy.

Edith Eger