A magyar musical napja - január 12.

 Egy napot teljesen késtem, hogy írjak erről, majdnem kettőt is )(bár lehet, hogy mire megírom és kikerül, már kettőt kések, de nem baj.

Tegnap volt a magyar musical napja, nem mehetünk el mellette szó nélkül, ugyebár. :)

MAGYAR MUSICAL NAPJA

“A MŰFAJ ŐSÉNEK A DALJÁTÉK ÉS AZ OPERETT TEKINTHETŐ” – A MAGYAR MUSICAL NAPJÁT ÜNNEPELTÜK - 2012 óta január 12-én ünneplik a magyar musical napját a Bajor Gizi Színészmúzeum kezdeményezésére. Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, Hubay Miklós, Vas István és Ránki György alkotását, az Egy szerelem három éjszakáját.

Forrás: Magyar musical napja - Színház.org (szinhaz.org)

Szép hosszú a lista:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_musicalek_list%C3%A1ja 

Csodálatosan szép lista, de jó lenne újra végignézni amit már láttam és felfedezni újabbakat is. Ahogy most szemmel átfutottam rajta, áradtak bennem az emlékek, a dalok, a képek, a pillanatok, a szereplők, a csodálatos, tehetséges emberek - kezdve azokkal, akik képesek voltak egyáltalán kitalálni és megírni őket. 

Nem kezdem el leírni, hogy mi mindent kaptam a magyar musicaltől (operettől is). Nehéz is egy dalt választani ünnepként, rögtön eszembe jut Miklós Tibi is szegény. Meg persze eszembe jutnak szépen sorban a magyar nyelven magyar musicalekben játszó drága emberek,  a tisztesség mégis csak azt kívánja, hogy NS-sel kezdjem a rágondolást, még akkor is, ha szövegel újabban, hogy prózát akar, meg ezt meg azt (meg amazt). ;)

Viszont! Azt hiszem, hogy ünnepi dalként ennél jobbat nem lehet választani és igen, Vele (sajnos nem a legjobb minőség, de akkor is): https://www.youtube.com/watch?v=lYFtgQpyQfk&list=RDlYFtgQpyQfk&start_radio=1&t=52