Idegenül olvasni

Érdekes cikk, érdemes kipróbálni:

http://otevotnyelv.com/extenziv-olvasas/


részlet és lényeg a cikkből:

... is így tanult nyelveket (nem is keveset!): elkezdett olvasni, és ahelyett, hogy azon aggódott volna, mit nem ért, egyszerűen aláhúzta azokat a szavakat, amiket már értett vagy felismert. Tehát nem a negatívra, hanem a pozitívra koncentrált. ...


Válassz egy olyan könyvet, ami érdekel: ha unalmas, vagy nem érdekel a téma félre fogod dobni. ...
A könyv ne legyen se túl könnyű, se túl nehéz: az adott szinted felett legyen egy picivel. ...
El kell fogadnod, hogy nem fogsz mindent érteni. Mindössze ennyi: el kell fogadnod. Nem kell vele semmi mást csinálni. Nem kell felhördülni, mérgesnek lenni rajta, egyszerűen csak mindig olvass tovább. ...
Egy olvasási periódus legalább 20-30 perces legyen: az extenzív jelentése kiterjedt, átfogó. Átfogóan nem lehet 2 percben olvasni.
A célod minden periódusnál az legyen, hogy eljuss a fejezet végére, ne az, hogy minél több szót nézz ki a szótárból.
Amint felszabadítottál fél órát, ülj le, kezdj el olvasni és olvass legalább 30 percig. Ennyi az egész. Olvass 30 percig, csináld minden nap egy hónapig, és meglepődve fogod tapasztalni, hogy mennyit fejlődött a tudásod.
Természetesen használhatsz szótárat, ha valamit nagyon nem értesz (ha viszont kínlódsz a szöveggel, akkor egyszerűbb könyvet kell keresned). A legjobb szabály az, hogy minden oldalon maximum 1-2 szót nézhetsz meg, így nem fogsz túlzásba esni és nem veszi el a figyelmed a történetről.