Kávé túra

Frei Tamás kávékalandja Eritreában
„...a hatalmas Etiópia melletti, sivataggal borított törpe-ország, Eritrea fővárosában turista manapság ritkán jár. A főváros, Aszmara egykori olaszos szállodájában, az Albergo Italia-ban az áramot külön az én kedvemért kapcsolták fel. A portás végigvezetett a kétemeletes gyarmati hangulatú hotelben és arra buzdított, hogy bátran válasszak a szobák közül, úgyis mindegyik üres…
Végül egy tágas sarokszobában telepedtem le, felkapcsolták benne a villanyt és fegyveres őrt ültettek az ablakom alá, elvégre fehér ember érkezett a világvégi városkába…
Aszmara bizonyos szempontból pont olyan, mint Havanna - megfagyott benne az idő. Ahogy Kubáról mindenki jól tudja, hogy ott még mindig „megberhálják” az 50-es évekből ottfelejtett amerikai autókat és élnek az omladozó floridai stílusú villákban, nos Eritreáról pont ennyire nem tudjuk, hogy ott minden a 40-es éveket idézi. A II. Világháború után (miután az észak-afrikai hadszíntéren az angolok kiszorították az olaszokat) végül mégsem a briteké lett, hanem egyesítették a világ egyik legszegényebb országával, Etiópiával. Így aztán soha nem épült ott többé semmi, nem vittek oda semmit és évtizedekre „megfagyott” benne az idő.
Kávérajongók azért vállalkoznak néha a kalandos útra - én is főleg ezért tettem - mert Aszmarában még mindig a 30-as évek kávégépein főzik a kávét. Berhálják, szerelgetik, bütykölik őket, pont úgy, mint a kubaiak az amerikai autókat, de még minden espresso masina működik, pont úgy, mint ahogy Havannában is működnek az 50 éves amerikai limuzinok.
A Faema gyár 1961-ben forradalmasította az espresso gépeket, speciális szelepekkel növelve a nyomást bennük. Ez volt a legendás E-61-es gép. Azóta minden kávégép (a Cafe Frei aranyszínű, olasz, kézzel készített Elektra gépe is, a mi „Rolls Royce”-unk) nos azóta minden gép ezen az elven működik. Így aztán Aszmara a világon az egyetlen hely, ahol a kávéőrültek még ma is meg tudják kóstolni egy letűnt kávévilág ízeit.
Eritrea 1994 óta független Etiópiától, de remek etióp kávé azért van a fővárosban. Faszénen pörkölni sosem felejtettek el, az olaszos kávékultúrát Mussolini örökségként rájuk hagyta, a gépek működnek… szóval minden adott egy fantasztikus kávés időutazáshoz! Csak ne kellene fegyveres őr hozzá…”

https://www.facebook.com/cafefrei