Valentin/a/

Tudom, tudom, savanyú a szőlő, vagy akármi, de ma felfüggesztem a facebook falamat, mert ömlenek a szívek, a rózsák, az akármi (de vajon miért oda...?). Nem a nappal, vagy az ünnepléssel van a gondom, hanem hogy...

De azért találtam szépet is, ezt elhoztam.




És egy kis kitekintő:
részlet innen:

A szerelmesek ünnepe a nagyvilágban

Már a XVIII. században az angolok Valentin napi ajándékkártyákat küldözgettek egymásnak, majd Amerika honosította meg az ünnepet. Később pedig a világ több pontjára is eljutott. De inkább a fiatalok ünnepeként van számontartva.  Az emberek nem tetszése az elüzletiesedés miatt van, továbbá ez az ünnep kirekeszt egyes társadalmi csoportokat: az egyedülállókat és az elváltakat. Sok helyen bizonyos tiltásokat vezettek be. Na de mégis, ahol ünneplik, ott hogyan teszik ezt?

Japánban egy hirdetői elírás végett a nők azt hitték, hogy nekik kell megajándékozniuk a szeretett férfit, ennek korrigálására kinevezték a március 14-ét egy ún. válasznapnak, ahol a férfiak ajándékozzák meg a nőket.
Thaiföldön ilyenkor a házasságkötésre igyekeznek a szerelem városába Bangkokba, azon belül is a Bang Rag nevezetű kerületébe. Hosszú sor áll az önkormányzat előtt, mert úgy tartják, aki e napon köt házasságot, annak hosszantartó lesz.
Olaszországban közel 1000 levél érkezik Rómeó Júliájának.
Horvátországban madártávlatból kirajzolódik a tengeren egy szív alakú sziget- a Szerelmesek szigete ahova el szoktak utazni.
Az Egyesült Államokban a nők ezt az ünnepet nagyon szigorúan veszik, egy kutatás azt mutatta ki, hogy a nők 53%-a szakítana párjával, ha semmit nem kapna tőle ezen a napon.
Indiában be akarták tiltani az ünnepet. 3000 női résztvevő fellázadt és ellenkampányba kezdek, 3000 rózsaszín alsóneműt küldtek a betiltani akaró szervezetnek. Két éve ez a nap egy csendes ünnep, úgy tűnik sikerrel jártak a szerelmes nők.
Franciaország Párizsának két másik francia város is vetélytársa: Saint Valentin és Roquemaure, az előbbinél házasságot kötnek és üzeneteket kötnek a fogadalmak fájára, az utóbbi kisvárosban a szerelmesek fesztiválja zajlik.