Scone
Ezt a scone-t nagyon szeretem, itt-ott szeretem is kipróbálni.
Most mégis egy 'magyarított' receptbe botlottam, hát mutatom, hátha van valakinek kedve a hétvégén kipróbálni. Egyszer majd én is. :)
Kipróbált Agatha Christie recept hétvégére
MAZSOLÁS SCONE
Hozzávalók (10 scone-hoz)
28 dkg sima liszt
6,5 dkg porcukor
2,5 teáskanál (15 g) sütőpor
negyed teáskanál szódabikarbóna
negyed teáskanál só
7,5 dkg hideg vaj
7,5 dkg mazsola
1 nagy tojás felverve
1,2-1,4 dl habtejszín, savanyított tejszín vagy tej (nem főzőtejszín!)
tetejére: tejszín vagy tojás
Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Tegyük a sütőrácsot középre, a sütőlemezre tegyünk sütőpapírt. Egy nagy tálba szitáljuk össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és sót. Kockázzuk fel a vajat és két késsel vagdossuk bele a lisztkeverékbe, amíg durva zsemlemorzsa kinézete nem lesz. Keverjük össze a mazsolával. Egy csészében verjük fel a tojást, és keverjük össze 1,2 dl tejszínnel, savanyított tejszínnel vagy tejjel. Egy villa segítségével keverjük bele a lisztes-mazsolás alapba. Ha kell, adjunk még hozzá 1-2 evőkanál tejszínt. Addig keverjük csak, amíg összeáll. Lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. Fordítsuk ki a tésztát lisztezett gyúródeszkára. Csak addig gyúrjuk, amíg homogén, nem morzsálódó tésztát nem kapunk. Nem szabad sokat dolgozni vele! Kézzel vagy sodrófával lapítsuk kb. másfél centi laposra. Lisztezett szájú pohárral szaggassuk ki, 6-7 centis átmérőjűre. Tegyük a sütőpapíros sütőlemezre, egymástól néhány centire. Ha szorosabban rakjuk, az oldala fehér marad, ha ritkábban, szép barna lesz az egész. Tetejüket kenjük meg tejszínnel vagy tojással, hogy szép fényes legyen. 15-18 percig süssük, amíg meg nem barnulnak és a közepükbe szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki. Rácson hagyjuk kihűlni, vagy egyenesen a sütőlapról tálaljuk. Középen félbevágva, megvajazva, eperlekvárral kell enni, vagy keményre vert, cukrozatlan tejszínhabbal töltve.
Jó étvágyat!
forrás: https://www.facebook.com/europakiado?fref=nf
Most mégis egy 'magyarított' receptbe botlottam, hát mutatom, hátha van valakinek kedve a hétvégén kipróbálni. Egyszer majd én is. :)
MAZSOLÁS SCONE
Hozzávalók (10 scone-hoz)
28 dkg sima liszt
6,5 dkg porcukor
2,5 teáskanál (15 g) sütőpor
negyed teáskanál szódabikarbóna
negyed teáskanál só
7,5 dkg hideg vaj
7,5 dkg mazsola
1 nagy tojás felverve
1,2-1,4 dl habtejszín, savanyított tejszín vagy tej (nem főzőtejszín!)
tetejére: tejszín vagy tojás
Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Tegyük a sütőrácsot középre, a sütőlemezre tegyünk sütőpapírt. Egy nagy tálba szitáljuk össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és sót. Kockázzuk fel a vajat és két késsel vagdossuk bele a lisztkeverékbe, amíg durva zsemlemorzsa kinézete nem lesz. Keverjük össze a mazsolával. Egy csészében verjük fel a tojást, és keverjük össze 1,2 dl tejszínnel, savanyított tejszínnel vagy tejjel. Egy villa segítségével keverjük bele a lisztes-mazsolás alapba. Ha kell, adjunk még hozzá 1-2 evőkanál tejszínt. Addig keverjük csak, amíg összeáll. Lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. Fordítsuk ki a tésztát lisztezett gyúródeszkára. Csak addig gyúrjuk, amíg homogén, nem morzsálódó tésztát nem kapunk. Nem szabad sokat dolgozni vele! Kézzel vagy sodrófával lapítsuk kb. másfél centi laposra. Lisztezett szájú pohárral szaggassuk ki, 6-7 centis átmérőjűre. Tegyük a sütőpapíros sütőlemezre, egymástól néhány centire. Ha szorosabban rakjuk, az oldala fehér marad, ha ritkábban, szép barna lesz az egész. Tetejüket kenjük meg tejszínnel vagy tojással, hogy szép fényes legyen. 15-18 percig süssük, amíg meg nem barnulnak és a közepükbe szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki. Rácson hagyjuk kihűlni, vagy egyenesen a sütőlapról tálaljuk. Középen félbevágva, megvajazva, eperlekvárral kell enni, vagy keményre vert, cukrozatlan tejszínhabbal töltve.
Jó étvágyat!
forrás: https://www.facebook.com/europakiado?fref=nf