Kipróbáljuk

A diós bejglin kívül lett pár éve még egy kedvencem, a Christmas puding meg az Mince pie. Nos, a pudingot idén megpróbáljuk megalkotni házilag.

http://www.jamieoliver.com/news-and-features/features/stir-up-sunday-christmas-puddings/

Segítségül van ebből magyar is (hasonló):http://www.5percangol.hu/receptek/traditional_christmas_pudding_-_video_es_recept

Egyetlen brit család karácsonyi vacsorája sem lehet teljes a hagyományos "Christmas pudding" nélkül. Az aszalt gyümölcsöket, fűszereket és dióféléket tartalmazó édesség eredeti receptje a királyi család Sandringham birtokáról származik.

A pudding alapját december első vasárnapjá¡n, az úgynevezett ’Stir-up-Sunday’ napon készí­tik el. Ekkor a hagyomány szerint a család minden tagja megkeveri az édesség alapját, mégpedig csukott szemmel és keletről nyugati irányba, keverés közben kívánva valamit. Ezek után megsütik, majd hűvös helyen tárolják Karácsony napjáig, amikor egy gőzölés után a vacsora méltó lezárásaként az asztalra kerül.

A süteményt magyalággal díszítik, leöntik forró brandy-vel, majd meggyújtják, hogy így ijesszék el az ártó szellemeket. Egy másik népszerű szokás szerint egy ezüstpénzérmét sütnek bele, és aki megtalálja, szerencsés lesz a következő évben. Tálaláskor brandy-vel ízesített vajjal  (brandy butter), tejszínnel vagy vanília sodóval szokták még gazdagabbá tenni ezt a tipikus karácsony finomságot.