Zenei csodálatosak

Ide most 2 érdekességet hoztam:

Az első:
Leonard Bernstein szemmel (!) vezényli a Bécsi Filharmonikusokat. Haydn 88. szimfóniájának 4. tétele, amely szimfónia Haydn egyik legismertebb darabja. El tudjátok képzelni mennyi gyakorlás és mennyire összeszokott csapat szükséges ehhez az összhanghoz?
Egy érdekesség Bernsteinről, a XX. század egyik legnagyobb karmesteréről, akihez például az 1961-es West Side Story filmzenéje is köthető. 1990. októberében bejelentette 72 évesen, hogy nyugdíjba vonul, majd öt nap múlva elhunyt szívinfarktusban. Ő aztán tényleg a munkájának élt és szinte az utolsó napjáig alkotott.


A másik:
Valaha zongorázni tanulóként ez teljesen elképesztő, már az is, hogy valaki kottát olvas, vagy fejből eljátszik bármit is...
Persze az egész videó egy sor kérdést vet fel bennem és hitetlenkedést, de ezeket most ide nem írom, csak csodálkozzatok. :)

A zongorista rémálma. Történt, hogy Maria João Pires tévedésből egy másik Mozart zongoraversenyre készült - és erre közönség előtt jött rá. Riccardo Chailly viszont bízott benne, és...
Boldog születésnapot Maria João Piresnek, aki hibátlanul tud emlékezetből Mozart-zongoraversenyt játszani. 
/Bármelyikről legyen is szó./
https://www.youtube.com/watch?v=CJXnYMl_SuA
forrás: https://www.facebook.com/MupaBudapest?fref=nf