Tanulóknak

Tudom, hogy itt közületek többen is tanulnak éppen nyelvet (ki ilyet, ki olyat), tehát hoztam néhány tanácsot.
Már nem tudom, hogy hol találtam, de biztos a face-en. :)

Amit tehetünk és tegyünk – tanácsok nyelvtanulóknak

A nyelvtanulás ideálisan 10% nyelvóra és 90% saját munka.
Úgy értem: ez a minimum. A tanulási óra igazából új anyag oktatása, útbaigazítás, korrekció, problémák megbeszélése. Az órákon túl saját magadtól kell minél többet tanulni, gyakorolni.
Ha az önálló munka kevés, akkor a nyelvtanulás tempója nagyon lelassul, és kis hatékonyságú.
Ha az önálló munka kevés vagy elmarad, akkor a gyorsan megtanult új anyag összeomlik, mint egy kártyavár.
A megtanult anyagot gyakorolni kell, a régebbit folyamatosan ismételni, beépíteni, mert a nem kellően berögzült anyag gyorsan halványul. A tanórán is megtehetjük ezt, ám ez elég sokba fog kerülni
Tehát nem elég a tanár – tanulni kell!
Ha valaki csak 10 fekvőtámaszt tud lenyomni, és éveken át mindennap csak 10 fekvőtámaszt csinál meg, az soha nem fog előrébb jutni.
♦ Használjuk ki a páratlan lehetőséget, hogy igazi angolokkal van lehetőségünk kommunikálni, írásban és szóban – élő ingyen nyelvtanfolyam!
♦ Nézzünk angol tévét, hallgassunk angol rádiót, beszélgessünk, lépjünk fel angol fórumokra. Merjünk megszólalni! Az angolok – természetükből fakadóan nagyon toleránsak, segítőkészek, ha a nyelvükről van szó, soha nem állnának gúnyosan egy nyelvtanulóhoz, nem kritizálnak, épp ellenkezőleg.
♦ A filmeket eredeti angolban nézzük, angol (!) felirattal. Az angol tévécsatornákhoz is állítsuk be a subtitle funkciót, és mindjárt nagyobb sikerélményünk lesz. Tévézés közben készítsünk jegyzeteket az új és érdekesebb kifejezésekből.
♦ Olvassunk angolul, minél többet. Várakozás közben üres bámészkodás helyett olvassunk reklámokat, ingyenes újságokat.
♦ Bármit teszünk vagy gondolunk, próbáljuk meg angolul is. Egészen egyszerű dolgokat is, pl."most iszom egy csésze teát". Ha nem megy, akkor vegyük elő a szótárt, keressük ki. Azt is megfogalmazhatjuk, hogy mit látunk éppen, vagy hogyan mesélnénk el egy barátunknak, amit éppen tapasztalunk.
♦ A bevásárlólista is készüljön angol nyelven.
♦ Kedvenc angol nyelvű dalaink szövegét szedjük le internetről és tanuljuk meg őket együtt énekelni az előadóval.
♦ Visszatérő nyelvtani hibáinkról készítsünk külön jegyzetet, természetesen a helyes variánssal együtt.
♦ Ne csak szavakat tanuljunk, de sokkal inkább egész mondatokat.
♦ Nagyon jó módszer a visszafordítás: a kész angol szöveget leírjuk magyarul, majd a magyar szöveg alapján visszamondjuk az angolt (ami az eredeti szöveg alapján azonnal ellenőrizhető).
♦ Lakótársainkkal is lehet együtt tanulni, együtt gyakorolni, egymást kikérdezni.
Pozitívan gondoljunk a nyelvtanulásra!

"A nyelvem határai a világom határai." (Ludwig Wittgenstein) Egy új nyelv elsajátításával nemcsak az angliai életünk válik könnyebbé, élvezetesebbé, de egy másfajta gondolkodásmódot is megismerünk, látókörünk tágul, ugyanazt a dolgot több nyelv szemszögéből is megismerjük.
"Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz."
Érdemes jó tanárt választani. Sokan középfokú nyelvvizsgával, vagy akár anélkül tanítanak, mélyen árszínvonal alatti órabérért. A tanítás azonban egy szakma, szakmódszertannal. Ha hirdetés alapján választunk tanárt, érdemes megnézni, hogy az illető tud-e helyesen írni magyarul (khm…), ill. mennyire igényes a hirdetés megkomponáltsága. Mindenkinek szíve joga, hogy inkább olcsó megoldást választ, vagy professzionális oktatást kér. Egyénenként különböző az is, hogy kinek az egyéni, kinek a csoportos tanulás válik be jobban. A csoportos tanulás azt feltételezi, hogy mindenki ugyanazon a szinten álljon, mindenki ugyanazt akarja, mindenki ugyanakkor érjen rá
Nincs értelme haragudni az egész világra, és ismételgetni, hogy másoknak miért könnyű, és "nekem ez nem megy".
Feküdj neki Te is, tanuld meg és ne add fel!
Hidd el, mindenkinek ez a bevált módszere, aki jól tud angolul. Szándék nélkül nem lehet nyelvet tanulni.