JAG

Újabb kedvenc sorozatot tűztek műsorra, ezúttal az m1-en:
JAG... :)

A JAG – Becsületbeli ügyek (JAG, Judge Advocate General/Legfőbb Katonai Ügyészség) egy amerikai kaland, jogi dráma televíziós sorozat, melyet a Belisarius Productions készített a Paramount Network Television-nel (később CBS) együttműködve. Az első évadot az NBC Productions támogatta. Az eredeti elképzelések szerint a sorozat a Top Gun és az Egy becsületbeli ügy című filmek mintegy összeolvasztása lett volna. Az első epizódot 1995. szeptember 23-án vetítette az NBC csatorna, de 1996. május 22-én a gyenge nézettségre való tekintettel törölték a műsorról. 1997. január 3-ától egy rivális társaság, a CBS tűzte műsorára. A sorozat 10 évadon keresztül futott, összesen 227 epizódon keresztül, több mint 100 országban.


A sorozat a Katonai Főügyészség tisztjeiről szól, akik a katonai és nemzetközi törvények betartásáért, valamint saját életükkel is küzdenek. A kezdeti időszakban a sorozat nagyban támaszkodott a hollywood-i kellékesek ruhatárára, illetve a korábbi háborús és tengerészeti témájú filmek felvételeire (pl.: Top Gun, Vadászat a Vörös Októberre, Végveszélyben). Az amerikai Védelmi Minisztérium később felismerte a sorozat pozitív hatását a katonák és a minisztérium imidzsét illetően, ezért hivatalosan is támogatást nyújtottak a készítőknek, elérhetővé téve katonai helyszíneket és eszközöket a forgatáshoz. Ezidáig a JAG az egyetlen sorozat, amelyet a Haditengerészet és a Tengerészgyalogság is támogatott. Már az első résztől kezdve a sorozat történeti szála a valós események köré épül, például a boszniai háború hatásai, a USS Cole (DDG-67) elleni támadás, a 2001. szeptember 11-ei történések, illetve az ezt követő "Harc a terrorizmus ellen" program.

David James Elliott bejelentése után - miszerint el kívánja hagyni a sorozatot -, Donald P. Bellisario azon kezdett munkálkodni, hogy a 11. évadot átnevezze és átszerkessze. A JAG: San Diego forgatókönyve szerint az eddigi színészek megtarthatták volna szerepeiket, így Catherine Bell, Patrick Labyorteaux és Zoe McLellan maradtak volna Mackenzie ezredes, Roberts korvettkapitány és Coates altiszt. A visszatérő szereplők, David Andrews, Chris Beetem, Karri Turner, illetve Jennifer Savidge rendszeres karakterekké váltak volna, így a sorozatba épült volna Cresswell vezérőrnagy, Vukovic sorhajóhadnagy, Simms sorhajóhadnagy, valamint Helfman fregattkapitány. Az epizódok kezdetekor így alakult volna a bemutatási sorrend: Főszerepben Catherine Bell, Chris Beetem, Patrick Labyorteaux, Zoe McLellan, David Andrews, illetve Karri Turner és Jennifer Savidge.


A történet központja Ifj. Harmon "Harm" Rabb sorhajókapitány (David James Elliott) és Sarah "Mac" MacKenzie alezredes (Catherine Bell). Bell már vendégszerepelt a sorozat első évadjának utolsó epizódjában ("Hiányos legénység"): ő játszotta azt a tengerészeti tisztet, akivel Rabbnek lett volna találkozója. A nőt azonban megölték és Harm keveredett gyanúba. A készítők ezt a történeti szálat használták fel később, amikor a férfi megismerkedik Sarah MacKenzie őrnaggyal. Rabb sorhajókapitányi előléptetése az utolsó részek egyikében valósul meg. Harm és Mac egymás iránt érzett nyilvánvaló szerelme, melynek nem szabad beleszólnia a szakmai kapcsolatukba, a sorozat egyik fő témája.

Elliott a sorozat '95-ös kezdete óta alakította Harmon Rabb karakterét. Rabb eredeti társa Caitlin Pike fregatthadnagy volt, akit Andrea Parker testesített meg. A színésznő azonban A Kaméleon című sorozatba szerződött (később visszatért vendégszereplőként 3 epizód erejéig), így helyébe Tracey Needham lépett, mint Meg Austin fregatthadnagy. Needham 1996-ban hagyta el a sorozatot, így a második évadban már Catherine Bell szerepelt.

A többi szereplő közé tartozik Bud Roberts korvettkapitány (Patrick Labyorteaux), a sorozat elején még, mint közügyekért felelős tiszt szolgált a USS Seahawk (CVN-65) fedélzetén, majd kezdő ügyész lett a Katonai Főügyészségen. A Seahawkon töltött szolgálata alatt ismerkedett meg későbbi feleségével, Harriet Simms sorhajóhadnaggyal, akit Karri Turner alakít. Harriet végül adminisztratív tiszt lesz, szintén a Főügyészségen. Bud testi és szóbeli ügyetlensége, illetve furcsa érdeklődési köre (óriási Star Trek rajongó, lenyűgözik a paranormális jelenségek, valamint nagy számítógép-guru) okán, felesége anyáskodó természetével együtt gyakori humorforrás volt. Bud ügyefogyottsága aztán idővel alábbhagyott; jobb lábának alsó felét elveszítette Afganisztánban, miközben egy kisfiút próbált kimenteni egy aknamezőről. Tetteiért megkapta a Bíbor Szívet, később pedig műláb segítségével visszatérhetett részleges szolgálatba.

Nanci Chambers, David James Elliott felesége játszotta Loren Singer fregatthadnagyot. Singert elemésztette saját olthatatlan vágya a szakmai előrehaladásban, miközben ez nem egyszer mások kárára szolgált. Gyakran került összeütközésbe a többi szereplővel. Ez a rosszmájúság abban az epizódban tetőzik, amelyben Singer megpróbálja Harriet vallomását érvényteleníteni azzal, hogy Harriet kisbabájának halálát emlegeti. Egy későbbi részben azonban Simms visszavág Lorennek, és szó szerint kiüti a nőt. Singert végül meggyilkolják, a gyanúsított Harm lesz, de sikerül tisztáznia magát (ez egy két részes epizódban történik, amely az NCIS sorozat pilotjaként is értelmezhető; ez a történeti szál visszavezethető az első évad utolsó részére, ahol ugyancsak az NCIS "jóvoltából" keveredik gyanúba a főhős).

Trevor Goddard játszotta Mic Brumby korvettkapitányt 1998 és 2001 között, a történet előrehaladtával MacKenzie ezredeshez szerelmi szálak fűzik. A színész 2003-ban bekövetkezett halála után a sorozat megemlékezett Goddardról, újrajátszva egy korábbi jelenetet, melyben Mic Ausztráliába való visszatérése előtt egy búcsúpartin vesz részt, ahol a szereplők együtt éneklik a "Waltzing Matilda"-t, egy ausztrál népdalt.