BBC Proms


A BBC Proms keretében Londonban lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekar. Hétfőn elmentem és meghallgattam őket... De nem ez volt a fő ok, hogy kulturálódtam, hanem hogy már nagyon mentem volna a Royal Albert Hall-ba... De egyik koncert drágább oda, mint a másik. Aztán amikor nézegettem, hogy nem lehetne-e valamit olcsón nézni vagy túra keretében bejutni, találtam egy nagyon olcsó előadást... ugye...
Szóval esőben, elterelésekben (aznap volt a Nottinghill Carneveal és minden le volt zárva, el volt terelve) csak odajutottam és bár elkéstem, de beengedtek. Fantasztikus egy hely, nagyon jó koncert volt, közel 6000 ember tapsolt a magyar zenekarnak, nagyon büszke voltam.

És igen, a hely gyönyörűszép...


A Royal Albert Hall egy hangversenyterem Londonban a Westminster negyedben. Leginkább az 1941 óta évenként itt megrendezett nyári Proms koncertekről híres.
Mióta 1871-ben Viktória királynő megnyitotta számos különböző műfaj legkiválóbb művészei léptek föl itt, és a koncertterem az Egyesült Királyság egyik legjellegzetesebb és legmegbecsültebb épületévé vált. Évente több mint 350 eseménynek ad otthont, többek között komolyzenei, pop és rock koncerteknek, balett-, opera- és spotbemutatóknak díjkiosztóknak, iskolai és közösségi eseményeknek, jótékonysági rendezvényeknek és banketteknek.
Az objektum eredetileg a The Central Hall of Arts and Sciences (Központi Művészeti és Tudományos Székház) nevet kapta volna, de Viktória királynő ezt Royal Albert Hall of Arts-ra (Királyi Albert Művészeti és Tudományos Székház) változtatta az alapkő letételekor elhunyt férje, Albert herceg emlékére.
A belső elrendezést a görög-római színházakhoz (amfiteátrumokhoz) hasonlóan oldották meg. Legmagasabb pontja 41 méteren van. Az épületben korábban több mint 9000 ember férhetett be, míg a biztonsági előírások miatt ez a szám nem éri el a hatezer főt.