Winchester

A tegnapi napom Winchesteré volt, ami bekerült a szép helyeim közé, ugyanis nagyon-nagyon bájos, hangulatos városka.

Az ötlet úgy indult, hogy a Sámuelék jövő hétvégére készültek campingezni 1-2 napra a tengerhez (egy messzebbi helyre), és Winchester útba esik, és hogy engem ott kitesznek, ott alszom és másnap begyűjtenek.
A program úgy módosult, hogy most van jó idő, tehát gyorsan bepakoltuk a házat és tegnap reggel elindultunk, közösen megreggeliztünk (English Breakfast!! :) ) Winchesterben, aztán útjaink külön váltak - itt jegyzem meg, hogy nagyon fura ez a holt üres és totálisan csendes ház :)
Ja, és további módosulás, hogy nem találtunk normális és elérhető szállást, így én este visszajöttem National Express-es (nagyon klassz!) busszal Londonig, onnan meg haza - de nem baj, mert elég is volt egy nap Winchesterre.

Szóval ők még ott, de most lássuk milyen Winchester.

Winchester Anglia déli részén fekvő történelmi város. Lakossága 40 000 fő, akik a város középpontjától mérve egy 5 km-es sugarú körön belül laknak. Ez a City of Winchester helyi önkormányzati kerület része, mely sokkal nagyobb területet foglal magában, és Hampshire közigazgatási központja, megyeszékhelye. Winchester régen Wessex, majd ezt követően a 10. században és a 11. század elején Anglia fővárosa volt.

Szóval jóllakottan (kellemes napsütéses huszonegykétfokos időben) elindultam az orrom után és sorra jöttek a szépségek. A képeknél majd jobban fogjátok látni, hogy hol is van, mert igyekszem most már minél több helyen hozzáfényképezni a feliratot, mert egyrészt így jobban érthető, én sem felejtem el annyira, ráadásként a képek feliratozása félő, hogy úgy is elmarad majd az albumból.

Először a Westgate után a nagy kerekasztal-nál kötöttem ki, ami kicsit csalódás volt, nem is akartam elhinni, hogy tényleg az az... :)

Winchester híres épülete a Great Hall, a Winchester Castle egyetlen fennmaradt 12. századi része, 1222 és 1235 között újáépítették, és ebben a formában maradt fenn. Itt van az Artúr király kerekasztala, ami legalább 1463 óta van a teremben. Az asztal a 13. századból származik, így ez nem lehet az a kerekasztal. Ennek ellenére idegenforgalmi látványosság, mely sok turistát vonz ide. Az asztal eredetileg festetlen volt, de VIII. Henrik kifesttette. A szélén olvashatóak a kerelasztal lovagjainak, a trónnál pedig Artúr király neve.

Sajnos az ide tartozó kert most zárva volt, így mentem tovább, elmentem a katonai múzeum előtt és aztán találtam egy helyet, ahol az óriás fejű hortenziák úgy nőnek, mit máshol a gaz :) Gyönyörűek voltak és buciducik :)

Aztán visszafelé tartva belebotlottam egy esküvői fotózásba, ahol elsőre nehéz volt eldönteni, hogy ki is a menyasszony, nézzétek csak a képet majd :)
Utána hogy a témánál maradjak, találtam magamnak egy esküvői ruhát, amit el is tudnék képzelni, csak nem ujjatlan formában, meg 3 számmal nagyobbacska méretben :)

Mentem, mendegéltem, belebotlottam még egy-két szép helybe és nééé, egyszercsak mit látok, hát nem a  katedrálisnál vagyok? :)
Hangok is jöttek onnan, elsőre úgy magyarosan azt gondoltam, hogy szabadtéri mise van, de ahogy közelebb értem, rájöttem, hogy nem mise, hanem olimpia nagy kivetítővel :)
Ott piknikezett a nép, én meg bementem a Katedrálisba, ami nagyon-nagyon gyönyörű és volt magyar nyelvű köszöntő szórólap, meg belül tájékoztató is. Öröm az ilyen, nagyon...
És az is szép, hogy óránként van teljesen ingyenes idegenvezetés is (angolul) és aki csak betéved, megkérdik, hogy szeretne -e csatlakozni.

Éppen van egy Jane Austen kiállítás is itt, de erről majd külön posztban ( 1817. július 18-án a városban hunyt el, majd a székesegyházban temették el).

Winchester katedrálisa a második legnagyobb (180 m) középkori katedrális Európában (az első a római Szent Péter-bazilika). 1079-ben kezdték építeni, melyből a normann kereszthajók maradtak meg. A presbiterium körül hat szász és dán király koporsóját találjuk. A keleti kereszthajó és az egykori káptalan (Chapter House) normann íveit összekötő átjáró fölött könyvtár található a 12. századból, melyet 1668-ban építettek át. A könyvtár 4000 kötettel rendelkezik, közülük néhány ritka kéziratot is tartalmaz. Legértékesebb darabja egy gyönyörűen illusztrált 12. századi vulgáta. A katedrális udvarát részben a régi kolostor falai veszik körül. Érdemes megtekinteni a gótikus favázas 14. századi Pilgrims’ Hall-t (Zarándokok Csarnoka), és a 18. századi Pilgrims’ Schoolt (Zarándokok Iskolája). A székesegyház területét a King’s Gate-n (Királyi kapu) keresztül hagyjuk el.


Ezután mentem tovább úgy térkép nélkül továbbra is (bár volt nálam), és találtam egy helyes kis parkot (Abbey Gardens), meg megkerestem a buszmegállót, ahova este időre kellett majd érnem.

Miután meglett, megkerestem a malmot, de ide nem mentem be, de kívülről is hangulatos.
A történelem folyamán sok vízimalom volt a városban, amiket az Itchen hajtott. Ezek közül az egyik a Winchester City Malmot újjáépítették, és és ismét búzát őrölnek benne.


Ekkor valamikor 3 óra körül járhatott az idő és a turista központban felfedeztem, hogy elvileg 15 percre van egy hely, ahol van egy Jane Austen múzeum, de mivel időre kellett volna visszaérni, nem mertem bevállalni ezt a hókamókát, a maradék időt elnézelődtem meg ücsörögtem a parkban, nagyon jól esett.

Ekkor jött az a rész, amikor elindultam egy kis folyóparti sétányon, találtam egy, összesen egy hattyút magányosan a víz közepén, aztán így találtam meg a Winchester Collaget-ot, a Városfal egy részét, stb... ja, és visszataláltam a Katedrális hátsó részéhez :)

Óh, és útközben egészen hangulatos kis ücsörgős magánrészeket találtam, de olyat, hogy már szinte tiszta giccs :) Pl. itt van egy ilyen:


A busznál időben ott voltam, jó volt ez is, kár, hogy többnyire autópálya köt össze mindent, de azért van néhány buszos képem is az útközbenről, főleg amiatt, hogy legyen benyomásotok nektek is - főleg házak tekintetében.

Gondoltam még arra, hogy ha már úgyis Londonban vagyok, csinálok egy-két esti képet, de végül hazajöttem, mert már 8 után járt az idő, hűvös volt és nagyon fáradt voltam - ja, meg lemerült a fényképezőm :)

Az utolsó képek London Victorián készültek, mindenhol olimpiai információs pultok és a segítők tömege várja, hogy szívesen és mosolyogva útba igazítsanak mindenkit, aki csak igényli... :)