Greenwich-London (Stratford, Canary Warf)

Ez már egy hete történt, csak hosszabbat nem bírtam posztolni, tehát íme:

Ott kezdődött, hogy olyan sokan kérdeztétek, hogy milyen London most, hogy gondoltam megnézem. Bár továbbra is tartom a véleményemet, hogy az olimpiát legjobban a fotelből lehet élvezni, vagy a lelátó első sorából - szabadtéri kivetítő előtt csak akkor, ha sportbu.i vagy és mindenkiről tudod, hogy mit csinál, stb. - na, ebbe a körbe nem tartozom, sem jelenleg egyikbe sem, mert az olimpiai értesüléseim kimerülnek abban, hogy este végigfutom a facebook falat és meglesem, mi is van/volt.

Szóval múlt vasárnap déltájban elindultam Greenwich felé, mert az is olimpiai helyszín és viszonylag közel is van és tömeget sejtve hátha ott is van hangulat - hát nem volt hangulat, sem népség... Ezt láttam később is... Sőt Greenwich-nél csak egy másik állomáson lehetett leszállni, és jó sokat gyalogolni be a városkába, de embert alig láttam... Viszont mivel a másik végében szálltam le, egyik másik Greenwichet is láttam, mint legutóbb (bár ami elsőre kimaradt az most is, mert a fél városrész le van zárva - sajnos.)

Az állomástól elindulva (a központig a kiírás szerint 22 perc gyalog) láttam egy kupac hollandot, de vajon kik lehettek és miben jeleskednek), találtam egy szép kis templomot, ami az olimpia alatt többet van nyitva személyzettel és állnak készséggel rendelkezésre - szép ötlet.
Utána fordultam egyet és mit látok? A híres és sokak által már emlegetett Greenwich Market-on találtam magam :)
Óh, csodás egy hely volt, isteni kézműves dolgokkal és finom kajákkal.
Kellett is egyek egy ilyen csodát :)
(leegyszerűsítve csokis cupcake)

Utána mentem tovább, hátha beljebb jutok már végre és egyszercsak a turista központban találtam magam, jó kis szórólapokat találtam és ahogy onnan kiléptem, hát végre meglett a két óriási hajó, amit először nem láttam/találtam meg - máig nem értem hogyan, amikor ezek nem most kerültek oda.

Utána megcsodáltam újra a csodálatos (kívül-belül az) Old Royal Naval College-t, és igen, ingyenes volt - pedig most többen járnak elvileg arra, mégsem lett fizetős.

Kerestem a hangulatot tovább, de egy nagy kivetítő volt összesen, azon is a tenis-t bámulták (este tudtam meg, miért is olyan nagyon - angol győztes lett). Mentem a lezárások felé, hátha éppen valamit látni, hát a lelátós-stadionos rész úgy körbe van kerítve, hogy nagyon... Viszont ha már arra jártam bementem (nem semmi átvilágítás után) a National Maritime Museum-ba, vagyis csak az alsó részébe, ahol nem kellett fizetni.

Greenwich-ről most nem írok többet, mert a látnivalókhoz linkeltem annak idején (vissza tudjátok keresni, ha szükséges).

Mivel nem találtam az olimpiai nagy feelinget, mégiscsak beljebb mentem, egészen Stratfordig, ahol az olimpiai stadion van - de jegy nélkül nagyon hamar leállítanak már - nem úgy, mint amikor 2-3 hete ott voltam és egész sokáig lehetett menni és nézni a semmit :) Most már a plázából sem látni ki, a kilátó pontot leálcázták - állítólag biztonsági szempontból.

Még mindig nem adtam föl, hogy találom A hangulatot, visszafelé kiszálltam Canary Warf-nál (J itt dolgozik és állítólag nagy a hangulat és szuper jacht-ok mindenütt), hát az emberek szinte sehol (lehet, hogy vasárnap este már el kezdenek készülni a hétfőre?), de egy-két hajót azért találtam.

Az itteni hírek szerint egyébként a turisták elmaradtak, üresen járnak szinte a metrók, vonatok (ezt én is tapasztaltam - egy sima szombat-vasárnap alig lehet egész nap metrózni). Aki most Londonban van, az vagy itt él vagy az olimpiára jött, de más turista jelenleg csak elvétve akad, köszönhető ez az 'elrémisztésnek' és a horribilis repülőjegy áraknak és a szállás költségeknek, amelyek ebben a pár hétben  nagyon megugrottak.