Húsvét Angliában

Húsvéti készülődésnek nem sok nyomát látom az elmúlt hetekben, leszámítva egy-egy csibe-kollekciót meg NÉHÁNY csokinyulat, bár csokitojás azért akad itt-ott (meg újra kitették a hóembereket is, hátha elfogy...)
Gondban is voltam, mert szerettem volna néhány húsvéti dekort venni a jövőre nézve, de ez nem sikerült.
Továbbra sem értem, hogy vajon az abroszokat hol árulják, feltéve,hogy van ilyen...? :)

Utánakerestem a google-val, hogy vajon milyennek kellene lenni a húsvéti előkészületnek és milyen a húsvét itt, linkelek néhány írást, egyet idemásolok teljes hosszában, mert elég informatív.


Orbán Viktória:
Elérkezett a keresztények egyik legszentebb ünnepe, a húsvét. 


Emberek millió ünneplik e napon Jézus feltámadását szerte a világban, többet között Angliában is. Utánajártam, vajon itt hogyan ünnepelnek. Többnyire hasonló hagyományokkal találkozhatunk, mint Magyarországon, de azért vannak eltérő elemek is. 

Angliában is szokás például képeslapot küldeni, és itt is a nyuszi hozza a gyerekeknek az ajándékot, amit fészekben vagy a kertben rejtenek el. Szintén hagyomány a tojásfestés is, különböző színekkel, technikákkal. A tojásfestést I. Edward király tette még népszerűbbé, ugyanis 1290-ben 450 tojás megfestését rendelte el húsvéti ajándékként. 

Vasárnap reggel templomba mennek az emberek, melyek gyönyörűen fel vannak díszítve különböző virágokkal, például liliommal. Az emberek ilyenkor a legszebb ruháikat veszik fel, és a nők és gyerekek nagyon gyakran viselnek úgynevezett „húsvéti kalapot” (Easter Bonnet), mely egy virágokkal feldíszített kalap. 

Szokás még, hogy szentelt vizet visznek haza, ezzel áldják meg a házukat, családjukat. 

Húsvét hétfőn pedig tojásgurító versenyeket rendeznek az emberek. Felmennek egy domb tetejére, és onnan legurítják a tojásokat. Az nyer, akinek a tojása először ér le a völgybe. Ez egy igen népszerű játék ilyenkor. Emellett a „kókányolás” is elterjedt, mint Magyarországon is. Számos helyen pedig táncos, zenés ünnepségeket, felvonulásokat, versenyeket rendeznek. 

Az ünnepek alatt itt is meglátogatják egymást a családok, vagy elutaznak pár napra pihenni. 

Természetesen az angoloknak is van saját, hagyományos húsvéti ételük. Reggel általában főtt tojást esznek. Vasárnap este, ünnepi vacsoraként (itt ugyanis a vacsora a főétkezés, és nem az ebéd), sült bárány kerül az asztalra mentaszósszal, zöldségekkel, krumplival. Desszertnek Simnel Cake-et készítenek, mely egy marcipánnal fedett gyümölcsös torta (mint a gyümölcskenyér). Egy másik édesség, ami nagyon népszerű húsvét táján, a „Hot Cross Buns”. Ez egy mazsolás péksütemény, aminek a tetejét sütés előtt kereszt alakban bemetszenek, majd sütés után a mélyedést megtöltik fehér cukormázzal. 

A „Hot Cross Buns” eredetéről, nevéről számos történet kering, nem igazán tudni, hogy melyik a valódi. Azonban létezik egy nagyon szép, igaz történet ezzel kapcsolatban. Élt egyszer egy özvegyasszony, akinek a fia tengerész volt. Egy alkalommal, mielőtt kihajózott, megkérte az anyját, hogy nagypéntekre süssön neki Hot Cross Bunst. Addigra tervezte ugyanis a hazatérését. Azonban soha nem tért vissza. Attól kezdve az özvegy minden nagypénteken sütött a fiának, abban a reményben, hogy hazatér. A kis zsemléket egy horgászhálóban gyűjtötte. Miután meghalt, a házát egy kis pub-bá alakították, ahol még mindig látható a háló a zsemlékkel. A pub neve „The Widows`s Son” lett, vagyis „Az Özvegy Fia”. Minden évben egy tengerész egy új zsemlét helyez a hálóba, és az arra járó hajósok, tengerészek imát mondanak az özvegyért. 

A locsolás errefelé nem elterjedt szokás.


http://utazas.sk/husvet-angliaban/

http://alomlato.nolblog.hu/archives/2009/04/12/Husvet_a_vilagban/