Musical

Ha már francia és musical, folytassuk ezzel itt: Mozart Opera Rock :)
hogy mi ez, eddig én sem tudtam, de érdekes :)

http://www.youtube.com/watch?v=tP6tQ7OEFlY&feature=fvwrel

rá is kerestem, íme egy cikk és abból egy kis idézet: http://skaterfan.wordpress.com/2010/01/02/ajanlo-mozart-opera-rock/

"Ha musicalről – rockoperáról van szó, a franciáknál erősen dönget a modernizált, 21. századi szürrelizmus. Már amikor a Rómeó és Júliát csinálták, akkor lehetett tudni, hogy Webber egyeduralma bizony megtört a piacon. A Damien Sargue – Cécilia Cara főszereplésével készített musical bejárta a világot, több országban vitték színpadra, többek közt nálunk is, Dolhai Attilával és Szinetár Dórával. Ugyan a cast közben cserélődött, de máig játssza a Fővárosi Operettszínház.

2009-ben színre vitték a történetet, amelynek inkább a német musical verziója terjedt el Mozart! címmel. Ők azonban újragondolták és kicsit felrázták a történetet, hiszen a franciák szerint egyértelműen Mozart volt a zenetörténelem első rocksztárja. Hát na, meg kell hagyni, érdekes gondolat, de bejött, az tény.

A szerzői csapat nagy része ugyanaz, mint akik a Le roi soleil (Napkirály) című musicalt csinálták (ennek egyik betétdalálra, a Tant qu’on réve encore – Amíg az álom tart – című számra korizott Brian két évvel ezelőtt).

A darab koreográfusa a többszörös díjnyertes, Dan Stewart lett, Dove Attia és Albert Cohen producerek irányítása mellett.



Mozart szerepében az olasz, ámde Franciaországban karriert befutó, hiperdögös Mikalangelo Loconte-t láthatjuk, feleségét, a frivol úrilány Constanze Webert pedig Claire Perotalakítja.

Főszerepben még: Florent Mothe (Mozart zenész vetélytársa), Solal (Mozart apja), Maeva Méline(Mozart húga) és Mélissa Mars (Constanze húga)
Rövid szinopszis:

A történet Bécsben kezdődik, Colloredo herceg koronázásakor. Colloredo neki nem tetsző komponálásokra kényszeríti Wolfgangot, aki kénytelen tűrni, mivel ő az egyetlen munkaadója. Wolfgang és az anyja Párizsba mennek, ahol Aloysia Weber alkalmazza őket. Wolfgang beleszeret Aloysiába és szeretné feleségül venni. Közben a húga, Constanze is kinézi magának Wolfgangot. Colloredo Leopold kérésére visszarendeli Wolfgangot a salzburgi udvarba. Colloredo Bécsbe költözik az udvartartásával és a vibráló város jó hatással van Mozartra.


Az NRJ Music Awardson egyébként három díjra is jelölték a rockopera dalait.Folyamatossá válnak a viták Colloredo és Mozart között, mivel a herceg nem tartja be az ígéreteit. Bécsben Wolfgang újra találkozik Aloysiával és Constanzéval. Rájön, hogy Constanze évek óta szereti és közben II. Józseftől is megbízást kap, amivel sikert arat. Ugyan kirúgják a Weber házból, Waldstätten bárónő estélyein folyamatosan találkozgat Constanzéval és úgy dönt, megkéri a kezét. Bécsben beköltöznek egy luxus lakásba és nagyvilági életet élnek, ami időnként hátráltatja Mozartot a munkában. Közben Leopold meghal. Mozart népszerűsége csökkenni kezd, ami kapóra jön ellenfelének, Salierinek. Ekkor kezdi megírni a Varázsfuvolát. Az élete összeomlik. Megjelenik egy fekete ruhás, név nélküli ember, megrendeli tőle a Requiemet és Mozart rádöbben, hogy a saját gyászdalát íratják vele. Magába fordul és végül őrült versenyt fut az idővel, hogy hamarabb fejezze be, minthogy meghalna. Ez nem sikerül és korai halálával a Requiem befejezetlen marad.

A CD-n 12 dal kapott helyet, közülük a legismertebbek: Tatoue-moi (Bélyegezz meg), Le bien qui fait mal (Ó, hogy fáj), L’assasymphonyie (Merénylet-szimfónia)"