Maraton

Nahát, ma megint igazán lustán ébredtem, és hát kár lett volna elrontani ezt, vagy mégis? :)

Na, ma futották a nagy híres londoni maratont, amit azért vártam, mert JB, most a másik JB, tehát Jenson Button is futott még, és nem a futottak még kategóriában. :) Még mindig az egyik kedvenc sportolóm és örülök, hogy az f1-en kívül is látni, keményen triatlonozik meg mindenfélében fel-feltűnik, most ezt is lefutotta. Nagy buli lett volna ott szurkolni, de gyakorlatilag egész Londont lezárták, tehát a közlekedés nem igazán lett volna buli. Na, de még valahol 'levadászom' egyszer élőben. Pont. :)

Szóval a BBC ilyet is elbír, hogy órákig a futkosókat mutatja. És nem is maradtam le, tudtam már előre, hogy miben fut - wow, a cipő, amiben majd Jenson fut... :))



Szóval épp ebédelni készültem, amikor a konyhafalon megjelent, és háááát, ha úgyis ott volt Okoska, hoztam egy képet is. :))


Ha még valaki mindig nem ismerné fel, akkor elárulom, hogy a középen álló ember, tehát a baloldali fiatalember. :)
Ez az interjú a maratoni táv lefutása után készült, de nem úgy nézett ki, mint aki elfáradt volna különösebben. Azóta a cikk is elkészült belőle:
"Jenson Button has shattered his personal best time after completing the London Marathon in 02:52:30.
Button ran for Cancer Research UK and was looking to beat his former benchmark of two hours 58 minutes. The 2009 world champion is known to be a keen marathon and triathlon competitor but had never before attempted the famous race through the streets of his capital city.
Setting a time under three hours in a marathon is considered to be elite and Button's efforts saw him cross the line 918th out of an estimated 37,800 competitors. The 35-year old was involved in a personal head-to-head with former Olympic rowing champion and London Marathon regular James Cracknell, who finished a little way up the road.
After finishing, Button told the BBC: "The most amazing thing is, I've done quite a bit of training but there are so many people in front of me. People have put in so much effort and it's actually quite emotional. It was really cool."
Button's wife Jessica also took part in the marathon, as did Marussia boss Graeme Lowdon. Neither had finished at the time of publication."

Na igen, a felesége is futott, ezt a japán bugyimodell lánykát még mindig nem bocsátottam meg neki egészen, de hát ha ez tetszik, hát legyen. :)


Na, de ezentúl is érdekes volt nézni a maratonfutást, mert tudjuk, utálok futni, nem is tudok. Sosem szerettem. Már általánosban is utáltam, ha iskolai rémálmot kellene felidéznem, különösebb erőfeszítés nélkül tudnám felidézni a peresztegi focipálya körüli 3-5 kört, vagy később középiskolában a park-köröket, hogy arról az átkozott Cooper-tesztről már ne is beszéljünk. 
Szóval azóta is látom, hogy kedvelt dolog (vagy divat) a futás, egy rakat ismerősöm van, aki csak úgy futja a km-eket meg a szigetköröket, vagy épp hol egyik maratonfutásról fotózik, hol a másikról.
Szóval túl azon, hogy elképzelni sem tudom, hogy bármit is csináljak három-négy-öt órán át (leszámítva az olvasást, koncertezést, utazást), nemhogy fussak; nagyon érdekel, akit ez érdekel és csodálom a kitartását.
Nincs mit szépíteni, ez bizony 42 195 métert jelent. Kb. mintha a bögötei házból elfutnék Szombathelyig. Még biciklin sem szívesen tenném meg, nemhogy futva vagy gyalog. 
Szóval néztem a tévében és láttam, hogy rengetegen vannak, külföldről is. Sportolók, híres emberek, stb. Egyszercsak feltűnt egy nő, és körülötte rengeteg PAULA tábla. Az ilyen mindig gyanús, mert manapság leginkább ez az jelenti, hogy celeb. De nem, ez a nő ez a maratoni futás női csúcstartója /Paula Radcliffe/. A wikipédia szerint 2 óra 15-tel tartja ezt, a férfi világcsúcs 2 óra 2 perc. 
Button ma 2. 58-at futott, ami szintén nagyon jó még.

Én csak néztem és még mindig ekörül forognak kicsit a gondolataim.





"A maraton név Pheidippidész görög katona legendájához kapcsolódik. Amikor i. e. 490-ben az athéni seregek a marathóni csatában vereséget mértek a túlerőben lévő perzsa seregre, akkor a perzsa hajóhad Athén ellen indult, hogy még a győztes hadsereg visszaérkezése előtt elfoglalja a védtelen várost. Pheidippidész ekkor futva tette meg a mintegy 150 mérföldnyi távolságot Marathón és Spárta között, hogy a spártaiakat segítségül hívja. Pheidippidész vagy más néven Philipidész, aki egyébként hivatásos futó volt, másnapra oda is ért Spártába. A spártaiak természetesen megígérték a segítséget, de nem vonultak csatába addig, amíg a holdtölte be nem állt. Ekkor Pheidippidész visszafutott Marathónba, hogy hírét vigye a spártaiak üzenetének. A spártaiak csak hat nap múlva jelentek meg, amikor a csata már eldőlt. A dicsőséges athéni férfiak megnyerték az összecsapást a perzsa hadsereggel szemben. A másik elhíresült legenda szerint azért futotta le a csata helyszíne és Athén közötti 40 km körüli távot, hogy a győzelem hírét megvigye, és figyelmeztesse az athéniakat a perzsa seregek közeledtére. A legenda szerint (Pheidippidész – ez a történet nem feltétlenül kapcsolódik az illető nevéhez) az üzenet átadása után holtan rogyott össze. De ez a történet inkább csak legenda."
http://hu.wikipedia.org/wiki/Maraton