Napi Frei

Frei Tamás hivatalos oldala


Bevallom őszintén, ezt azért nehezen emésztem... főleg Amerikából nézve. Ahogy nekünk semmi sem jó, ahogy egymást irtjuk, és persze saját magunkat is közben.

Itt van ugye a BuzzFeed két nappal ezelőtti posztja a "33 magyar étel, amit az egész világnak ismernie és szeretnie kell" címmel. Talán hallottatok róla?!

A BuzzFeed a világ 150-ik legolvasottabb honlapja (32 milliót figyel az un. Alexa nyilvántartás). Ez azért nem rossz. Ezen ilyen címmel szerepelni azt hiszem szerencsés dolog. Rápillantanak azért elég sokan világszerte. Biztos többen, mint a Magyar Turizmus Rt honlapjára  

Amit nehéz megemészteni, az a megjelenés óta zajló folyamat. Az otthoni reakciókkal kevesebbet foglalkoznék, az a szokásos. Utálom a szót, de most az egyszer leírom, mert benne van a helyzet hangulata. A "fikázás", amivel otthon nekiestek az írásnak, mert rosszak a fotók, mert a New Yorkban élő szerző (aki magyar-nigériai származású) nem ért hozzá, mert büdös olajos a kép a lángosról, stb, stb, stb.

Nekem már ez is szörnyű, ez az állandó negatív, semmi sem jó attitűd. A mindig mindenben csak a rossz, a hiba keresése. 

A legborzalmasabb mégis inkább az, amit sok magyar a BuzzFeed honlapján művel. Érdemes végigböngészni a hozzászólásokat. Én képtelen voltam nem elolvasni. És nem felháborodni. Lenyomata annak, ahol tartunk, ahová jutottunk...

Először beírtak a szomszéd országok lakói, a környékbeliek, akik magukra akarták húzni a szerencsés reflektorfényt. Hogy a lengyel ételek mennyire hasonlítanak a magyarra, azok is milyen finomak, meg a románok is. Hát igen, a Kárpát-medence, és így tovább.

Utána jöttek azok a külföldiek, akik már jártak nálunk vagy épp készülnek. Mindegyik pozitív hangvételben. 177 lájkot kapott pld Kelly, aki azt írta, hogy épp jövő héten megy Magyarországra, életében először, és mennyire izgatott lett a cikktől, és ezek szerint milyen klassz napjai lesznek ("amazing").

Ezekre a posztokra reagált néhány kulturált, angolul remekül beszélő magyar fiatal, a nevükből pontosan látni, hogy kik ők - jókívánságokkal. Például Petra azt írta vissza Kellynek, hogy élvezze a magyar fővárost, és mennyire jó, hogy jön hozzánk.

de...

de...

de aztán megjelent a negatív attitűd, ami átcsapott (megint leírom) fikázásba. Volt aki már azt üzenete Kellynek, hogy csak jól vigyázzon, mert a híresebb utcákban, ahol a turisták járnak drágák és "szarok" az éttermek.

Miközben ezek a romboló, problémázó, elkedvetlenítő magyar beírások elszaporodtak, néhányan még védeni akarták a mundér becsültét, hogy nem, nem, egyszer azért mégiscsak érdemes eljönni Budapestre, bele lehet szerelmesedni a városba. De ezeket már legyalázták cinikusan azok, akik odaírták, hogy ja, ezt a hülyeséget már annyiszor hallottuk. Szerelembe esni egy várossal, atyaisten, pont Budapesttel? Micsoda baromság...körülbelül ezt sugallták a reakciók.

És utána a 33 étel gyalázása, hogy zsírosak, rosszak, meg amúgy is miért nincs ez, meg az fent a listán. Én húszféle ételig számoltam, hogy azok miért nincsenek benne a 33-ban...?

Nem akarnám hosszabban részletezni, de a legjellemzőbbet had írjam ide (azon felül, hogy egy idő után a beíró magyarok átváltottak magyar nyelvre !!!!! és egymást kezdték ütni, mint az otthoni honlapok komment-rovataiban). Jött a zsidózás (hogy tudniillik a flódni nem is magyar sütemény, mit keres a listán? - Izraelbe vele, a "Közel-Keletre") aztán minden szétgyalázása.

A végső stádium: a külföldiek elküldik a magyarokat melegebb éghajlatra, miután jól megsértették őket. Egy Londonban élő hölgy, aki szerette volna a gulyásleves receptjét megkapni, de nem találta angolul sehol, erős kioktatást kap, hogy annyira hülye, hogy képtelen egy magyar nyelvű szöveget betenni a Google fordítóprogramjába? 

A hölgy válasza (a Tisza mellőli kisvárosból beíró Dánielnek) a végeredménye és eszenciája is az elmúlt két napnak. Ahogy nekünk, magyaroknak sikerült egy pozitív, minket izgalmasnak, érdekesnek beállító írást saját magunk ellen fordítanunk. Idézem a londoni hölgyet:

"Csak azért szerettem volna megkapni a receptet, hogy megfőzhessem (a gulyást). De mert nem tudom elolvasni a receptet máris hülye szajha vagyok? (bitch - durvább fordításban: kurva, ringyó). Hát most már nem fogom megfőzni, köszönhetően az ilyen seggfejeknek!"

Hát itt tartunk.

Itt tartunk?

https://www.facebook.com/freitamas