Advent előtt

Itt Angliában a karácsony is más, így advent és karácsony előtt essen szó erről is (már most)...
Kerestem néhány dolgot ezzel kapcsolatban...






Advent Angliában

Az angol karácsonyi szokások nagyban hasonlítanak a többi nyugati országéhoz. Bár Angliában nem minden kultúra és vallás ért egyet a karácsony megünneplésével, úgy tűnik, mégis mindenki elfogadja, hogy a szeretet ünnepe, hogy a barátságuk kifejezéseként mindenki részt vesz egymás megajándékozásban, és a jókívánságok elmondásában. A karácsony az egyetlen olyan ünnep, melyet minden ember figyelembe vesz a megannyi, különböző kultúra otthonának országában.




December a nagy napra való felkészülés és az ünnepi asztalra szánt finomságok elkészítésének a jegyében zajlik. Ez pedig a darált húst és gyümölcsöt tartalmazó kosárkák, a cifra motívumokkal díszített karácsonyi sütemények és az oly híres karácsonyi édesség, a karácsonyi puding elkészítését foglalja magába. Angliában megannyi babona övezi e közkedvelt ünnepi édességet a Christmas pudding-ot.





Úgy tartják, a karácsonyi pudingot legkésőbb vasárnapig, december 25-ig kell elkészíteni -- a szentháromság után --, mégpedig 13 alapanyagból, jelképezve Krisztust és tanítványait. Az angol család minden tagjának hagyományosan el kell végeznie keverést az elkészítésnél egy fakanállal keletről nyugati irányba, a háromkirályok tiszteletére, és egy kívánság kíséretében. Továbbá egy ezüst pénzérmét is bele kell dobni a tésztába sütés előtt, ez majd az egészséget, jólétet és boldogságot hoz annak, akinek az érmét rejtő szelet jut. Az emberek a házaikat és a fákat is feldíszítik különböző csecsebecsékkel, csillogó-villogó értéktelen díszekkel, és tündéralakokat mintázó égőkkel. A karácsonyfa csúcsára mindig csillag és angyal kerül.





A karácsonyfák díszítése német eredetű, és 1841-től terjedt el, amikor is Albert herceg karácsonyfáját igazi gyertyákkal díszítette fel a Windsor-kastélyban, így kedveskedve feleségének, Victoria királynőnek, és a gyermekeinek.





Angliában a gyerekek zoknit akasztanak a kandallóra vagy az ágyuk végére, hogy amikor a Télapó eljön, megtömje azt minden jóval,-- természetesen csak amennyiben jól viselkedtek! A gyermekek levelet is küldenek neki, amit a szokás szerint beledobnak az kandalló tüzébe, hogy aztán a kéményen felszálló füsttel egyenesen eljusson a piros ruhás ajándékozóhoz!





Az adventi naptár izgalmasabbá, ünnepibbé teszi a várakozási időt. Karácsonyig ezzel számolják a napokat, az emberek pedig mikulásvirágot ajándékoznak egymásnak. A virág alakja jelképezi a betlehemi csillagot, amely elvezette a napkeleti bölcseket az újszülött Jézushoz. A piros színű levelek szimbolizáljak Jézus Krisztus vérét, a fehér levelek pedig a tisztaságot.





Az iskolákban az alsó tagozatos gyerekek karácsonyi misztériumot adnak elő büszke szüleiknek és a rokonoknak -- Máriának, Józsefnek, angyaloknak, napkeleti bölcseknek és juhoknak öltöznek.












Angol karácsony


Angliában a karácsonyi készülődés már októberben megkezdődik. A bejárati ajtókat és az ablakokat fenyőággal, gyertyával, dióval, mogyoróval dekorálják, és feldíszített fenyőfát állítanak a szobába. November elején karácsonyi pompába öltöznek az utcák, és december elején feltűnnek a Télapók (Father Christmas). Ennek ellenére nem ünnepelik a Mikulást. A protestáns, angolszász karácsony nem ismeri a szenteste fogalmát. A karácsony ünnepe arrafelé Christmas Day-jel, december 25-ével kezdődik. Az angolok december 25-én mennek templomba, utána bontják ki az ajándékokat, melynek sok családban már Christmas Day előtt gyűlnek a karácsonyfa alatt, de csak 25-én szabad felbontani. A jókedv fokozására szaloncukor formájú úgynevezett pukkanó bonbont akasztanak a fára, melyben kedves kis ajándékok rejtőznek. Az ajándékbontás után következik az ünnepi ebéd. Az ebéd elképzelhetetlen gesztenyével töltött pulyka, zöldségköret, krumplipüré nélkül. Az ebéd fénypontja az ízletes, fűszeres karácsonyi puding. Alapja aszalt szilva, mazsola, füge, citrom- és narancslé, Brandy, sokféle szárított gyümölcs fűszerek és egyéb finomságok. A házilag készített karácsonyi édességbe szerencse pénzt – sokszögletű hosszúpennyst – rejtenek. Akinek a tányérjára a pénzes szelet jut, a közhit szerint szerencsés esztendőre számíthat.


December 26. az úgynevezett Boxing day,a szó jelentése „dobozoló nap”. Az elnevezés eredetének számos változata van. Egyesek szerint a szolgák által a földesúrnak karácsonyt követően vitt fadobozra utal, mások szerint a templomi persely doboz alakjára, melynek tartalmát karácsony másnapján hagyományosan szétosztottak a szegények között. Olyan elmélet is van, hogy az a karácsonyi ünnepeket követően a munkába való visszautazás előtti csomagolásra utal. Ezt mindig hétfőn szokták tartani, ha december 26. nem hétfőre esik, akkor eltolják.

Elmaradhatatlan eseménye még ennek a napnak a királynő hagyományos karácsonyi beszéde, melyet a televízió közvetít, s mely az angolok szerint meglehetősen unalmas, mégis mindenki megnézi.





Anglia - szabad a csók a fagyöngy alatt





A gyerekek zoknijukat akasztják ki, hogy Father Christmas (karácsonyapó) ajándékokkal töltse meg. A szobába vagy az előszobába fagyöngyöt függesztenek. Aki pedig alatta áll, azt meg szabad csókolni. Karácsony délután beszédet mond a királynő a tévében. A vacsora sült pulyka, gyümölcsös pite, karácsonyi puding. Nagyobb partikon puncsot is kínálnak a vendégeknek.