Tavasz a Parkban

Tegnap föleszmélve, hogy mindjárt véget ér a tavaszi virágpompa és azért  rózsikáékra még kell kicsit várni, meg szükségem volt némi ember-látásra is, a délutánt Londonban töltöttem.

A Regent's Park eddig valahogy kimaradt, ezért megérdemelte, hogy a tavasszal kezdjük az ismerkedést. A legkedvesebb lett számomra, mert nagyon megfogott. Ahogy beléptem bódító orgonaözön fogadott, még mindig az orromban-agyamban érzem...


És hát ami ezután jött... Illattól és színkavalkádtól 'megrészegülve' téptem egyik virágágyástól a másikig és ilyen pompát még nem láttam egy helyen... 


Persze nagyon nagy részét nem bírtam bejárni, úgyhogy majd beszéljenek a képek.

Utána - ha már ott volt - a Baker Streetene benéztem Sherlock-hoz is (de nem a múzeumba, csak az üzletbe).


A képeket itt találjátok:


Regent's Park
Regent's Park (hivatalosan The Regent's Park) – mely egyike a londoni királyi parkoknak – közép London legnagyobb füves, sportolásra alkalmas területe, amely sok más szórakozási, pihenési lehetőséget is kínál.
A hajdanán Marylebone Parkként ismert területen VIII. Henrik uralkodásától kezdve évszázadokig királyi vadaspark volt. 1811-ben a régensherceg (a későbbi IV. György király) John Nasht bízta meg, hogy a terület arculatát átrendezze. Nash a parkba kerteket, tavat, csatornákat, 56 villát és régenshercegi palotát álmodott, és bár tervei csak részben valósultak meg, mégis az ő nevéhez fűződik a park jelenlegi arculatának kialakítása. A parkot 1835-ben IV. György nyitotta meg a nagyközönség előtt, igaz akkoriban csupán heti két napra.
A 190 hektárnyi park szélén 4.3 km hosszan húzódik az Outer Circle (Külső kör) nevű körút, belsejében a szabályos kör alakú Inner Circle (Belső kör).
2005-ben megnyitott Hub, azaz középpont épülete A parkban bábszínház, szabadtéri zenekari színpadok, kávézók, játszóterek, állatkert található. Sokan piknikeznek is itt, pihennek a nyugágyakban, vagy csónakáznak a tavon, mely felett kis hidak ívelnek át. 2005-ben nyitotta meg a királynő a Hub-ot (Középpontot), amely egy multifunkciós sportközpont (elképesztő mennyiségű sportolási lehetőséggel, öltözőkkel).
Az 1930-as években épült Winfield Ház jelenleg az USA nagykövetének rezidenciája.
Az Inner Circle-ön belül van a park legvédettebb része, az 1930-as években kialakított Queen Mary's Gardens (Mary királynő kertjei), melyben mintegy 30.000 tő, 400 fajta rózsa illatozik. De itt találhatod a szabadtéri színházat, valamint egy kis tavat és szökőkutat is.
Regent's College a park déli oldalán Az Inner Circle déli részének külső oldalán helyezkedik el a Regent's College, mely felsőfokú oktatási intézmények konzorciuma, kebelén belül működik a London Business School (LBS), a European Business School London, a British American College London (BACL) és a Webster Graduate School.
Az Inner Circle külső oldalán áll az a két villa is, ami még John Nash elképzelései alapján épült: a St. John's Lodge és a The Holme, melyek jelenleg magánrezidenciák.
A parkhoz csatlakozó Primrose Hillről – mely London egyik legelőkelőbb, hírességek által is lakott része – szép kilátás nyílik a Westminsterre és a Cityre.
Az Outer Circle-től délnyugatra emelkedik a London Central Mosque, azaz a Londoni Központi Mecset.


Sherlock Holmes Museum
Sir Arthur Conan Doyle világhírű regényhősei, Sherlock Holmes és Doctor Watson - a regények szerint - a Baker Street 221b szám alatt egy viktoriánus bérházban laktak 1881-1904 között. Az 1815-ben épült házban a legendás regényhős emlékére múzeumot nyitotta, ahol mindent úgy rendeztek be, ahogyan azt a regényekből megismerhettük.
A híres Baker utcára néző első emeleti dolgozószobába 17 lépcsőfokon át juthatunk be. A látogatók itt egy fénykép erejéig beülhetnek Mr. Holmes kandalló melletti karosszékébe, beléphetnek hálószobájába. Minden a megszokott helyen: a vadászsapka, a nagyító-üveg, a pipa, a hegedű, a kémiai felszerelés, a jegyzetfüzet, a papucs és a köpeny.
Doctor Watson szobája a második emeleten található szemben Mrs. Hudson szobájával, aki háziasszonyként gondoskodott híres bérlőiről. A szobákban a lakók személyes tárgyait tekinthetjük meg pl.kézzel írt naplóját, benne részletekkel a Sátán kutyája (The Hound of the Baskervilles) című könyvből.
A harmadik emeleti kiállító-teremben viaszszobrok mutatnak be jeleneteket a történetekből. A tetőtérben, a lomosban a lakók bőröndjei, utazóládái láthatóak. Mrs. Hudson folyamatosan készen áll arra, hogy a látogatók kérdéseire válaszoljon...
Sherlock Holmes Museum A látogatók által gyakran feltett kérdés, hogy Sherlock Holmes és Dr. Watson valóban a házban laktak-e.
Bár nincsenek hivatalos feljegyzések a ház korabeli bérlőiről, állítólag az egyik itt dolgozó szolgáló rokonságban állt egy bizonyos Mr. Holmes-szal, míg a szomszédban az 1890-es években lakott egy bizonyos Doctor Watson, aki műfogsor készítő volt...
Doyle 1891-től a Strand Magazine-ban megjelent briliáns történeteiből azonban Mr. Holmes és Doctor Watson életének minden apró részletét úgy megismerhetjük, mintha valóban létező személyek lettek volna.
Az elengedhetetlen kellékekMagunk előtt láthatjuk Mr. Holmes legendás alakját köpenyével, pipájával, vadászsapkájával és nagyítójával. Tudjuk róla, hogy 1854. január 4-én született, és 1881-1904 között magándetektívként dolgozott. A Baker Street 221b szám alatt lakott barátjával és kollégájával Doctor John H. Watson-nal. Mr. Holmes szerette az operát és a klasszikus zenét, de a nőkkel szemben tartózkodó volt. Csupán egyetlen nő, Miss Irene Adler iránt mutatott érdeklődést, akit mindig „A nő”-ként emlegetett. Adler kisasszony 1858-ban New Jersey-ben született és Botrány Csehországban (A Scandal in Bohemia) című regényből ismerhetjük.
Mr. Holmes - Dr. Watson szerint - London legrosszabb albérlője volt, aki a szivarjait a szeneskannában, a dohányát a papucsában tartotta, és a leveleket a fa kandallópárkányon bontotta éles zsebkésével. Különös látogatókkal, kémiai kísérletekkel és éjszakába nyúló hegedűjátékkal tette próbára Mrs. Hudson türelmét...