Kensington

Ma a szülinapom végére értem, ugyanis fölhasználtam az utolsó ajándék jegyemet is, ami a Kensington Palotába volt érvényes.

Előbb kószáltam kicsit a Kensington Garden-ben -meg előtte valahogy odakeveredtem a Kensington Court-ba, nem volt egy rossz hely :) , aztán a Palota következett (picit csalódás volt, de látni kellett).
Fura egy kiállítás vagy mi volt, elég félelmetes szerintem :) - pedig leginkább gyerekeket vittek.
Jobban fel kell készüljek az angol történelemből, már látom ha sorra a palotákban koslatok :)
http://www.hrp.org.uk/KensingtonPalace/stories/palacehighlights/EnchantedPalace

Amúgy meg tudom érteni 'Katiékat', hogy ott laknak az óriási park teljes közepén :))Egyébkén persze felújítás van, tavaszra lesz kész ha jól emlékszem, majd még visszanézek :) Meg a kiállítás miatt eléggé át is van minden variálva, talán legközelebb jobban az igazi arca lesz látható a szobáknak. Itt lentebb írnak Diana kiállításról - ilyen most nincs; viszont az Ő emlékére készült egy szökőkút meg egy játszótér is a Hyde Parkba, legközelebb ezeket is meg kell keressem :)


A Kensington Palace a királyi család egykori rezidenciája. Eredetileg Nottingham hercegtől vásárolta meg 1689-ben III. Vilmos, aki itt rendezte be udvartartását. 1760-ig ez volt az angol királyi rezidencia. Itt született és 1837. június 20-i trónra lépéséig itt élt Viktória királynő is.

1911 és 1976 között (kisebb-nagyobb kihagyásokkal) a palota adott otthont a London Múzeum helytörténeti gyűjteményének.


Napjainkban a királyi család egyes tagjainak rezidenciája. Az elmúlt évtizedek legismertebb lakója Diana walesi hercegnő volt, aki az észak-nyugati szárny lakosztályait használta 1981 és 1997 között. A hercegnőt innen szállították utolsó útján a Westminster Apátságba.









Kensington legfőbb látványosságai:


King's Staircase (Királyi Lépcsőház), ahol a király és vendégei bejuthattak a királyi lakosztályokba. A lépcsőház freskóit - melyek I. György udvartartásának élethű karaktereit ábrázolja - William Kent festette.


A képeken látható Ulrik, a király lengyel apródja, Mahomet and Mustapha, a király török szolgálói, Péter, a "vad fiú", akit a német erdőkben találtak, sőt a mennyezetről ránk tekint maga a festő és szeretője is.


King's State Apartements (Királyi Lakosztályok), ahol a mennyezeti freskókat és a királyi gyűjteményből származó festményeket csodálhatjuk meg.


Queen's State Apartements (Királynői Lakosztályok), melyek a királyi család életének intimebb oldalát mutatják be. Családi portrékat, sőt az építtető, II. Mária egyes eredeti bútorait is megtekinthetjük.


Victoria Rooms (Viktória királynő szobái) és a Cupola Room (Kupola Szoba), ahol a későbbi királynőt megkeresztelték.


Royal Ceremonial Dress Collection (Királyi Díszruhák Gyűjteménye) ahol a királyi divat változásait tekinthetjük át a XVIII. századtól napjainkig. Látható többek között Viktória, Alexandra és Mária koronázási ruhája is.


Kiállítás, mely Diana hercegnőnek - a vezető angol tervezők, Catherine Walker, Victor Edelstein, Bruce Oldfiled által készített - ruháit, valamint Mario Testino által a hercegnőről készített híres fotosorozatot mutatja be.


A királyi család tagjai, legutóbb, Margit hercegnő által lakott, 2004-ben megnyitott lakosztály, a Number 1A, amely azon túl, hogy bemutatja a lakosztály híres lakóinak történetét, emléket állít II. Erzsébet hugának, a "divat nagyasszonyának"


A kegyelet virágaival elborított arany kapu.Amikor 1997. augusztus 31-én, a kora reggeli órákban a sajtó hírül adta Diana halálhírét, emberek ezrei indultak a Kensington-palotához, hogy a kapu elé tegyék a kegyelet virágait. A temetést követően Kensington megnyitotta kapuit a kondoleáló emberek előtt. Tízezrek álltak sorba a kertben, várva, hogy aláírhassák a hercegnő családjának kondoleáló könyvét. A palota éjjel-nappal nyitva állt, hogy mindenki sorra kerülhessen.


A Kensington Park és az Anna királynő megrendelésére, 1704-ben Sir John Vanbrugh által tervezett Orangery (Narancsház), melyben jelenleg étterem működik.











Miután a rövidke kiállítást megnéztem meg újra lefényképeztem az őszi fákat - remélem még nem unjátok -, megcsodáltam a Royal Albert Hall-t - ide muszáj leszek elmenni valami koncertre....









Aztán még járkáltam a környéken és újra megpróbálkoztam bejutni a Westminster Abbey-be,megint sikertelenül, pedig már ez volt a 3. próbálkozásom, most már a ráadás jön, sikerülnie kellene.... A jó ég (se) tudja, miért nem lehetett megint bemenni, elhajtották a jó népet.




Így aztán elég hamar vége lett a napnak, levadásztam még egy English-English szótárt potom pénzért, aztán megnéztem a Gladesben a hóemberes kunyhót, ahol majd lakik a Mikulás :)




A mai képeket itt találjátok:

https://picasaweb.google.com/113055242432803558965/20111105Kensington?authkey=Gv1sRgCPbjl9nRyJ_D3wE