Hétvégi előzetes

Végre megint hétvége - egész hamar elszaladt ez a második hetem - a tervek a következők:
- holnap kellene minél többet aludni, délután pedig csak úgy lazán jönni-menni Bromley-ban és szert tenni újabb melegebb cuccokra, mert bizony itt már nagyon ősz van (bár napközben finom meleg van - de estefelé már 6-tól komolyan visszaesik a hőmérséklet).

És vasárnap eljön a felkerekedős nap, és célbaveszem a Buckingham palotát :) muszáj most gyorsan, mert csak október 3-ig látogatható aztán hosszú hónapokig nem, a jövő hétvégén meg nem leszünk itthon.

Most kicsit megcseréljük a dolgokat, előre beírom ide az érdekességeket, tudnivalókat, aztán majd jönnek az élmények és a képek :) (remélem tényleg eljutok)



http://hu.wikipedia.org/wiki/Buckingham-palota




hivatalos honlap: http://www.royal.gov.uk/TheRoyalResidences/BuckinghamPalace/BuckinghamPalace.aspx

http://www.royalcollection.org.uk/default.asp?action=article&ID=30




A Buckingham-palota helyén álló házat 1703-ban Buckingham hercege építtette. Tőle vásárolta meg 1761-ben III. György a felesége, Charlotte királyné részére, hogy a hivatalos királyi rezidenciához, a St. James-palotához közel eső, családi fészek legyen. III. György 15 gyermeke itt, az ún. Királyné Házában (Queen's House) született.


A házat többször átépítették, bővítették a királyi igényeknek megfelelően: III. György megbízásából 1762-ben Sir William Chambers, 1825-ben fia, IV. György megbízása alapján John Nash alakította át a király által olyannyira kedvelt francia neo-klasszicista stílusban. Nash extravaganciája csaknem fél millió fontba és – a király halála után – az építész állásába került. Az új király, IV. Vilmos már Edward Blore-t bízta meg a munkák befejezésével. A király azonban sosem költözött be a palotába, sőt – amikor a parlament 1834-ben leégett – szóba került, hogy a parlament költözik ide.


Végül Viktória királynő volt az első, aki 1837. júliusában a palotát hivatalos rezidenciájává tette, és az első uralkodó, aki innen indult a koronázási ceremóniára. Hamarosan azonban kiderült, hogy az ifjú királyi párnak szűkös a palota, nem volt benne sem elég gyerekszoba, sem elég vendégszoba. Az ismételt bővítést – melynek során elkészült az új keleti szárny – Blore vezényelte le. (A konkurrens Nash által tervezett Marble Arch – melyet a palota főbejáratának szánt – ekkor került jelenlegi helyére „száműzetésbe".) A munkálatok 1847-ben befejeződtek, de hamarosan kiderült, hogy a Blore által használt puha, francia kő nem bírja az angol éghajlatot, így a palota hamarosan ismét renoválásra szorult.


1913-ban Anton Webb tervei alapján, az ellenállóbb portlandi kő felhasználásával készült el a palota felújítása.




A Buckingham Palace 1837. óta az angol királyi rezidencia. A palota – bár a Királyi Gyűjtemény páratlan darabjaival van berendezve, illetve díszítve, nem művészeti galéria vagy múzeum, hanem egyike a világ jelenleg is aktívan működő királyi udvarainak. Évente 50.000 hivatalos vendég fordul meg itt a különböző fogadásokon, ebédeken, illetve a Királyi Kerti Partin.


A klasszicista stílusú, kétemeletes palotát – melyben 775 szoba található – széles, kikövezett udvar választja el a kovácsoltvas kerítéstől, melynek oszlopfőin a Királynő Bestiái, vagyis a királyi családba beolvadt nemzetségek és az meghódított területek címerállatai láthatóak.





Előtte zajlik délelőttönként a palotaőrség őrségváltási ceremóniája.


Napjainkban a dísz szobákat (State Rooms) a királynő és a királyi család tagjai használják, itt fogadják állami vendégeiket hivatalos látogatásuk alkalmával. Augusztus és szeptember hónapokban – amíg a királynő éves látogatásán Skóciában tartózkodik – a palota 19 dísz szobáját megnyitják a nagyközönség előtt.


A dísz szobák a Royal Collection legszebb kincseivel, angol és francia bútorokkal, Sevres-i porcelánnal vannak berendezve, a falakat Rembrandt, Rubens, Poussin and Canaletto festményei díszítik.


A dísz szobák közül megtekinthető az díszebédlő (State Dining Room), a kék terem (Blue Drawing Room), amelyben Viktória királynő koronázása előtt 1838. májusában az első bált tartották, és a zeneterem (Music Room vagy Bow Drawing Room) is, ahol a canterbury érsek eddig négy királyi csecsemőt keresztelt meg.


Kizárólag 2008. év folyamán a látogatók megtekinthették a palota Báltermét, ahogy azt egy hivatalos fogadás alkalmával feldíszítik. A külföldi államfők fogadása során, az itt tartott első vacsorán megjelenik a királynő és a királyi család más tagjai is. A királynő eddig 94 protokolláris fogadást adott, melyeken körülbelül 150 vendég szokott részt venni. Az ilyen alkalmakra hagyományosan használt patkó formájú asztalt azzal a híres étkészlettel (Grand Service) terítik, melyet először III. György 1811-es születésnapján használtak.





A Bálterem 36.6 méter hosszú, 18 méter széles és 13.5 méter magas. 1856-ban a Krími háború végének megünneplésekor használták először.


A séta a mintegy harminc madárfajnak és 350 vadvirágnak otthont adó palotakert déli részében ér véget, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a palota nyugati frontjára és híres tavára.